Hirdetés

Apróságnak tűnik, de borzasztó következményei lehetnek, ha az emberek udvariatlanok egymással

Szabó Bianka portré Szabó Bianka

Nick Leighton etikett-szakértő szerint senki nem akar olyan világban élni, ahol nem vagyunk tekintettel egymásra. Egy interjúban most egy olyan kényes helyzet megoldásához ad tippeket, ami valószínűleg már sokunkkal előfordult: azaz, hogy mit tehetünk egy idegesítő utastárs ellen.

Az etikett-szakértő a Were You Raised by Wolves? (azaz "Téged farkasok neveltek?" - a szerk.) című podcastjában gyakran beszél az illemről és arról, hogyan kezeljük a mindennapi helyzeteket és cselekedeteket méltósággal és illendően. Legutóbb a Kaliforniában élő profi azt részletezte, mit kell tenni, ha egy utastársunk hangos filmezéssel vagy zenével zavarja a békés repülést. 

Nick most az USA Todaynek beszélt a kérdésről. "Az életünket képernyőkön keresztül éljük, és amikor ezt tesszük, kevésbé vagyunk tudatában a körülöttünk lévő valós világnak. A hírfolyamaink rólunk és arról szólnak, hogy mit csinálunk. Emiatt elfelejtjük, hogy nem mindig mi vagyunk a főszereplők minden helyzetben" - fogalmazott a Daily Mail szerint. 

Megjegyezte, hogy az emberek gyakran elfelejtik, hogy valakinek a hallóterét elfoglalni még mindig borzasztó udvariatlanságnak számít. Nick szerint ez a gyakorlat nem csak mások számára frusztráló, de a társadalmat is képes megosztani, és egymásnak ugrasztani az embereket.

"Senki sem fog meghalni, ez nem katasztrofális, de maró hatású. Ez egy rozsda a gépezeten, ami a társadalmat működőképessé teszi, és egy bizonyos ponton a gépezet össze fog omlani" - vélekedett, hozzátéve: senki nem akar olyan világban élni, ahol nem vagyunk tekintettel egymásra.

Csak kérni kell...

Hivatkozás másolása

Ezután elárulta, hogyan lehet kezelni például a repülőgépen a minket zavaró helyzeteket. Nick elmagyarázta, hogy még ha zavar is minket mondjuk a hangos zene, szem előtt kell tartani, hogy az illető egy repülőgépen ül velünk - vagyis nem érdemes egyből rátámadni. 

Ráadásul a profi szerint a jó etikettgyakorlatok betartása érdekében, ha az utas azt mondja, nem hajlandó lehalkítani a zenét, akkor azt annyiban kell hagynunk. 

"Az etikett világában egyetlen kérést teszünk, és ez nem egyezkedés... Ha nemet mondanak, nem fogom tovább erőltetni. Nem fogok belehalni" - tette hozzá. 

Azt mondta, hogy ha kérést fogalmazunk meg, azt udvarias és semleges hangnemben kell tennünk. Ha az utas azt elutasítja, akkor finoman kérhetünk segítséget egy légiutas-kísérőtől. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés