Hirdetés

Húsvétvasárnap nagy változásra kell készülni: jön az óraátállítás

Nap Híre portré Nap Híre

Az idén március 31-re, azaz húsvétvasárnapra esik majd az első, tavaszi óraátállítás időpontja. Most egy órával előre tekerjük az órát, ami azt jelenti, hogy hajnal 2-kor már hajnal 3 óra lesz, így ezen az éjszakán a megszokottnál egy órával kevesebbet tudunk majd aludni. Az óraátállítás sok negatív következménye mellett most egy kedvező hozadéka is lesz.

Az óraátállítás negatív következményeire rengeteg bizonyíték létezik a szakirodalomban. Egyes kutatások például arra mutattak rá, hogy a szokás nyomán látványosan, 30 százalékkal ugrik meg a halálos közlekedési balesetek száma az óraátállítást követően, a munkahelyi balesetek száma pedig 6 százalékkal nőtt az átállítást követő első hétfő során. Az orvosi műhibák száma 19 százalékkal nő meg az óraátállítás utáni héten, a szívrohamok száma 29, az agyvérzéseké 8, a depressziós tünetekkel jelentkező beteget száma pedig 11 százalékkal nőtt meg ugyanezen időszak során - írja az Infostart a HVG cikke nyomán.

Amit azonban mindannyian érzékelünk az óraátállítás reggelén, az a fáradtság, kialvatlanság, és emellett az időérzékünket is összezavarhatja a szokás. Ami azonban jó hír, hogy idén az óraátállítás épp húsvétvasárnapra esik, ami azt jelenti, hogy hétfőn a többségnek szabadnapja lesz, emiatt az átállás nem lesz olyan éles, és nem feltétlenül kell olyan korán kelni. 

Az elmúlt évtized során egyre több ország hagyta maga mögött az óraátállítás szokását: egy tavalyi kutatás szerint míg korábban a bolygó országainak fele állítgatta az órát, ma már csak az államok harmada él a szokással. Európai Unióban már 2018-ben előterjesztett egy olyan tervezetet, ami megszüntetné a szokást, de a végső döntés még várat magára.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés