Hirdetés

Itt van 8 szokás, amivel lassíthatja az öregedést

Garai Kitti portré Garai Kitti

A kutatók szerint nyolc egészséges szokás - amelyet az Amerikai Szívgyógyász Szövetség az élet 8 legfontosabb szokásának nevez - lassíthatja az öregedési folyamatot és csökkentheti a szívbetegségek, a stroke és a halálozás kockázatát.

"Üzenetünk az, hogy mindenki figyeljen oda a szívbetegségek és a stroke nyolc egészségügyi tényezőjére: egyenek egészséges ételeket; legyenek aktívabbak; hagyjanak fel a dohányzással; aludjanak egészségesen; tartsák meg az egészséges testsúlyt; és tartsák a koleszterinszintet, a vércukorszintet és a vérnyomást egészséges szinten” – mondta Jiantao Ma, a tanulmány vezető szerzője.

A vizsgálatban 5682 személyt vizsgáltak meg, akiknek 0-tól 100-ig terjedő kardiovaszkuláris egészségi pontszámot adtak négy viselkedési mérés (táplálkozás, fizikai aktivitás, éjszakai alvás és dohányzás), valamint négy klinikai mérés (testtömegindex, koleszterinszint, vércukorszint és vérnyomás) alapján - írja a New York Post.

A kutatók azt is kiszámították, hogy a résztvevők sejtjei hány évesek - ez az egyébként biológiai életkornak nevezett mérőszám. A biológiai életkort a genetika, a környezeti hatások és az olyan életmódbeli tényezők határozzák meg, mint az étrend, a testmozgás és az alvási szokások, míg a kronológiai életkor az adott személy életében eltöltött évek számát jelenti.

A tanulmány szerzői a DNS-metiláció kémiai módosítási folyamatát használták a biológiai életkor becslésére, és megvizsgálták minden egyes egyén genetikai hajlamát a gyorsított biológiai öregedésre. A résztvevőket 11-14 éven keresztül követték nyomon, hogy kiderüljön, kialakult-e szív- és érrendszeri betegségük, vagy esetleg meghaltak-e a vizsgálat ideje során. 

A szív- és érrendszeri betegségek, amelyek a szívelégtelenséget, a szívrohamot és a stroke-ot is magukban foglalják, világszerte a vezető halálokok közé tartoznak.

A résztvevők pontszámának minden 13 pontos növekedése körülbelül 35%-kal csökkentette az első alkalommal jelentkező szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, 36%-kal a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozás kockázatát, és 29%-kal bármilyen okból bekövetkező halálozás kockázatát.

A kutatók szerint azok az emberek, akiknél gyorsabb a sejtek öregedése, ellensúlyozhatják a megnövekedett kockázatot azáltal, hogy kezelik a szívbetegség kockázati tényezőit, és több "szívbarát" viselkedést sajátítanak el. " Tanulmányunk eredményei azt mutatják, hogy függetlenül attól, hogy valójában hány éves vagy, a szívbarát viselkedés és a szívbetegség kockázati tényezőinek kezelése fiatalabb biológiai életkorral és alacsonyabb kockázattal jár a szívbetegségek és a stroke, illetve bármilyen okból bekövetkező halálozás tekintetében” – mondta Ma.

A kutatócsoport azt tervezi, hogy kutatásait kiterjeszti a különböző etnikai csoportokhoz tartozó emberekre is, hogy tovább vizsgálják a szív- és érrendszeri kockázati tényezők és a biológiai életkor közötti kapcsolatot. Az új eredmények egyébként megerősítik egy novemberi tanulmány eredményeit is, amely kimutatta, hogy a 8 nyolc egészséges szokás (Life's Essential 8) követése átlagosan hat évvel lassíthatja a biológiai öregedést.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés