Hirdetés

Gyászol Hollywood: hihetetlen tehetséget veszített el a filmes szakma

Nap Híre portré Nap Híre

89 éves korában meghalt Robert Towne, a Kínai negyed Oscar-díjas forgatókönyvírója.

Hétfőn Los Angeles-i otthonában elhunyt Robert Towne forgatókönyvíró – jelentette be kedden a sajtószóvivője. Warren Beatty és Jack Nicholson is közeli barátja volt, Oscar-díját a Jack Nicholsonnal forgatott Kínai negyed című filmért kapta, de Az utolsó szolgálat, a Sampon és a Tarzan, a majmok ura című film forgatókönyvéért is Oscarra jelölte az amerikai filmakadémia. 1997-ben elnyerte az amerikai írócéh (WGA) életműdíját, írja az MTI.

Robert Towne pályafutása Roger Corman B kategóriásLast Woman on Earth című filmjével és televíziós munkákkal kezdődött. Warren Beattyvel úgy ismerkedett meg, hogy egy pszichológushoz jártak. A színész ajánlotta be a Bonnie és Clyde című produkcióba forgatókönyvíróként, és így ott lehetett a film texasi forgatásán. A neve nem került fel a stáblistára, de ezt követően számos film szellemírójaként alkalmazták, dolgozott A keresztapa, A Parallax gyilkosságok és az Ép testben épp, hogy élek című filmeken is.

A Jack Nicholsonnal forgatott Az utolsó szolgálat után a Kínai negyed forgatókönyvét is ő írta, amelyben ismét Nicholson kapta a főszerepet. Roman Polanski filmje Raymond Chandler regénye nyomán készült.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés