Hirdetés

Elképesztő teljesítmény: meghódította a Föld legmagasabb hegycsúcsait ez a fiatal lány

Nap Híre portré Nap Híre

A 23 éves brit Adriana Brownlee lett a legfiatalabb nő, aki megmászta a Földnek mind a 14, nyolcezer méter feletti hegycsúcsát.

Fotó: Instagram/Adriana Brownlee
Fotó: Instagram/Adriana Brownlee

A hegymászónő október 9-én ért fel a Sisapangma 8027 méter magas csúcsára, és ezzel sikeresen befejezte a nyolcezresek megmászását - írta a BBC News, hozzátéve, hogy Adriana Brownlee a 64. a világon, akinek sikerült az összes nyolcezres meghódítása.

"Otthagytam az egyetemet, lemondtam a diplomáról a hegymászás kedvéért, feláldoztam barátságokat, a normál tinédzseréletet és még többet is, de megérte" - hangsúlyozta Brownlee, hozzátéve, hogy azt reméli, megmutathatja a fiataloknak világszerte, hogy nincs kijelölt út az életben - írja az MTI. 

A sikeres Sisapangma-expedíciót követően a hegymászónő a nepáli fővárosba, Katmanduba utazott, ahol csütörtökön nyilatkozott az AP hírügynökségnek. Adriana Brownlee az interjúban kiemelte: a legmagasabb hegycsúcsok megmászását nem szabadna engedélyezni a tapasztalatlan hegymászók számára. A kellő tapasztalat nélkül próbálkozó hegymászók ugyanis nemcsak saját életüket, hanem másokét is feleslegesen kockáztatják.

Véleménye szerint a hegymászást engedélyező hatóságoknak meg kellene győződniük arról, hogy a legmagasabb csúcsok felé indulók rendelkeznek-e már az alacsonyabb hegyekben megszerezhető tapasztalatokkal, képességekkel, és tudják-e kezelni a magasságból adódó nehézségeket.

A nemzetközi hegymászásban a minimális életkor meghatározásán kívül - ami Nepálban 16 év - nincsenek korlátozások.

Adriana Brownlee elárulta, hogy mindössze 8 éves volt, amikor elkezdett álmodozni arról, hogy édesapjához hasonlóan egyszer hegymászó lesz. A világ legmagasabb hegycsúcsát, a Mount Everestet 2021 májusában, 20 évesen mászta meg.

A fiatal hegymászó azt is elmondta, jelenlegi útjának az a célja, hogy megmássza Nepálban a számára még meghódításra váró csúcsokat, majd tervei szerint a világ más részein is folytatja ezt.

Egy 18 éves nepáli tinédzser a legfiatalabb, aki megmászta az összes 8 ezres csúcsot

Hivatkozás másolása

Épp egy héttel ezelőtt számoltunk be róla, hogy egy nepáli tinédzser lett a legfiatalabb hegymászó, aki meghódította a Föld 14 legmagasabb csúcsát. A 18 éves Nima Rinji 16 évesen kezdett magashegyi mászással foglalkozni, 740 nap alatt mászta meg az összes nyolcezres csúcsot.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés