Hirdetés

Hihetetlen rekord: ez a tinédzser megmászta a Föld 14 legmagasabb csúcsát

Garai Kitti portré Garai Kitti

Egy nepáli tinédzser megdöntötte a világcsúcsot: ő lett a legfiatalabb hegymászó, aki meghódította a Föld 14 legmagasabb csúcsát.

Instagram/Nima Rinji Sherpa
Instagram/Nima Rinji Sherpa

A 18 éves Nima Rinji serpa helyi idő szerint szerdán 06:05 körül állt a tibeti Shishapangma hegy tetején. Ezzel ő lett a legújabb tagja annak a néhány tucat embernek, akik megmászták a világ összes "nyolcezresét" - azt a 14 hegyet, amelyet a Nemzetközi Hegymászó és Sziklamászó Szövetség (UIAA) 8000 méternél magasabbnak ismer el a tengerszint felett - írja a BBC. 

Nima Rinji, aki 16 évesen kezdett magashegyi mászással foglalkozni, 740 nap alatt mászta meg az összes nyolcezres csúcsot. A fiatal sportoló 2022. szeptember 30-án, nem sokkal a 10. osztályos érettségi vizsgái után ért fel a Manaslu csúcsára, a világ nyolcadik legmagasabb hegyére. A rekordert minden túráján a hegymászó társa, Pasang Nurbu serpa kísérte.

A szerdai, rekorddöntő mászás újabb mérföldkő volt Nima Rinji számára, akinek hosszú listája van a korábbi elismerésekről. Ő a legfiatalabb hegymászó, aki megmászta a Himalája G1 és G2 csúcsait; a legfiatalabb, aki megmászta Kasmír Nanga Parbatját; valamint a legfiatalabb, aki 10 órán belül meghódította a Mount Everestet és a közeli Lhotsét.

Szerda reggel a Shishapangma-hegy tetején állva azonban a 18 éves fiatalembernek egy másik életcél jutott eszébe: megdönteni azt a sztereotípiát, hogy a serpák csupán segítők, akik külföldi hegymászóknak segítenek a hegymászás során. „Ez a csúcshódítás nemcsak a személyes utazásom betetőzése, hanem tisztelgés minden egyes serpa előtt, aki valaha mert álmodni a számunkra kijelölt hagyományos határokon túl” – mondta Nima Rinji röviddel azután, hogy megmászta a Shishapangma hegyet.

"A hegymászás több, mint munka; ez az erőnk, kitartásunk és szenvedélyünk bizonyítéka" - tette hozzá. 

Bár a „serpa” szót általában az Everest területén dolgozó hegyi vezetők vagy hordárok megnevezésére használják, valójában egy Nepál hegyein élő népcsoport neve. Nima Rinji elmondta, hogy be akarja bizonyítani a serpák fiatalabb generációjának, hogy "felülemelkedhetnek azon a sztereotípián, hogy csak támogató hegymászók, és élsportolóként, kalandvágyóként és alkotóként fel tudják használni a bennük rejlő lehetőségeket”.

"Nem csak útmutatók vagyunk, hanem úttörők. Legyen ez egy felhívás minden serpának, hogy lássa a munkánkban rejlő méltóságot, az örökségünkben rejlő erőt és a jövőnkben rejlő határtalan lehetőségeket” - mondta. 

Nima Rinji rekordot tartó hegymászók családjából származik, akik most a Seven Summit Treks céget vezetik, Nepál legnagyobb hegymászó-expedíciós cégét, és azt a csoportot, amellyel ő is megmászta a Shishapangma hegyet.

Nem sokkal a rekord felállítása után Rinji édesapja, Tashi Lakpa Sherpa elmondta, milyen volt az a pillanat, amikor a műholdas telefonon keresztül közölte vele fia a hírt. "Apa, kínai idő szerint 6:05-kor értem fel a csúcsra. A kollégám, Pasang Norbu és én megérkeztünk" - emlékezett vissza fia hívására Tashi Lakpa. 

Magasan képzett és profi lévén, nem is volt különösebben izgatott, számára ez normális volt. "Azt mondtam: Bíztam benned. Térj vissza biztonságban" - mesélte. 

Rakesh Gurung, a nepáli turisztikai minisztérium alá tartozó kalandturisztikai és hegymászó részleg igazgatója megerősítette a BBC-nek, hogy Nima Rinji felállította a rekordot.

Az előző rekorder, aki a legfiatalabb hegymászóként megmászta az összes nyolcezres csúcsot, a szintén nepáli hegymászó, Mingma Gyabu „David” serpa volt, aki 2019-ben, 30 évesen érte el ezt.

"Ezt a rekordot most nehéz megdönteni” - jegyezte meg Gurung.

Mint ismert, a 14 nyolcezres csúcs Ázsiában található, a Himalája és a Karakorum hegységekben.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés