Hirdetés

Így hozott magával brutális áremelkedést a hatósági ár

Somló-Bakos Dalma portré Somló-Bakos Dalma

A Magyar Nemzeti Bank vezető elemzője arról ír, hogy hogyan járultak hozzá a kormány rossz döntései ahhoz, hogy Európában Magyarországon a legmagasabb az infláció.

Nagyon érdekes publikációt tett közzé Balatoni András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) vezető elemzője “Ársapkák és infláció: mit üzen a múlt és mit mutat a jelen?” címmel.

Az írás hosszan foglalkozik a hatósági árral, és felhívja a figyelmet egy amerikai, 1970-es kísérletre, ami kudarcba fulladt. Balatoni rámutat arra, hogy a hatósági ár bevezetésével a “helyettesítő termékek” ára irreálisan megemelkedett.

Például, habár a kristálycukor ársapkás (és egyébként ritka pillanat, amikor nem csak az üres helye kong a boltok polcain), a porcukor február óta 222 százalékkal drágult. A hagyományos liszt ára szintén maximalizálva van, de a rétesliszt 146 százalékkal emelkedett, míg az olajat helyettesítő sertészsírért már 215 százalékkal fizetünk többet.

A sertéscomb szintén hatósági áras, de a karaj nem, így az 152 százalékkal drágább. A csirkecomb 167, a pulykamell 180 százalékkal drágább.

“A rögzített árú termékek esetén elmaradt áremelkedéseket a kereskedők teljes egészében áthárították más termékekre” - vonja le a konklúziót a tanulmány. “Az ársapka által nem érintett termékeknél bekövetkezett áremelkedés kioltotta az 1,2 százalékpontos technikaiinfláció-csökkentő hatását az intézkedésnek” – teszi hozzá a szerző. Összességében az élelmiszerárak Magyarországon emelkednek a legnagyobb mértékben Európában.

Az üzemanyagár maximalizálásával kapcsolatban (amit már eltörölt a kormány) érdekes adat, hogy míg a BRENT ára az ársapka bevezetése előtti napon, 2021 november 14-én literenként 166 forint volt, addig az ársapka kivezetésekor, december 9-én, 193 forint, vagyis csupán 27 forint a különbség Ellenben amíg tavaly novemberben 506 forintba került a 95-ös benzin literje, addig most 632 forint, ami 126 forintos különbséget mutat.

A tanulmány szerint az ársapkák 2022 végére összességében 3-4 százalékponttal emelték a magyarországi inflációt.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés