Hirdetés

Hatalmas infláció jön, a mostani drágulás csak a kezdet

Somló-Bakos Dalma portré Somló-Bakos Dalma

Raskó György agrárközgazdász az ársapka hatásairól beszélt.

Jövőre az ideinél is nagyobb inflációra számíthatunk - írja az Index Raskó György agrárközgazdászra hivatkozva. Jelenleg az ársapka, a kereskedőket terhelő extraprofitadó, az energiaárak emelkedése, de leginkább a forint gyengülése miatt nő hétről hétre a termékek ára a boltokban. 

Magyarországon 35 százalékos az élelmiszerárak inflációja, míg az uniós átlag csupán 13,9 százalék, emelte ki a szakember hozzátéve, hogy piactorzító hatása van az ársapkának. (De ez még mindig nem történelmi infláció)

Raskó György szerint jövőre az ideinél is nagyobb lesz az infláció. Az agrárközgazdász szerint ennek az egész gazdasági folyamatnak az fog majd gátat szabni, amikor az emberek nem veszik meg az egyes termékeket. Szerinte az infláció visszahúzódásának ez az egyetlen lehetséges eszköze.

“Gondoljunk csak bele: az a tortaszelet, ami néhány hónapja 400-500 forint volt, most 1100-1200 forint. Mondjuk, egy apának az volt a szokása, hogy minden vasárnap tortával kedveskedik a gyermekeinek és a feleségének. Mindig hat szelet tortával tért haza. Fizetett érte 3000 forintot. Ma mindezért 7000-et hagy ott a cukrászdában. Az nagyon sok pénz. Mit tesz? Nem vesz tortát, vagy legfeljebb csak kettő szeletet. És ha a kereskedő tovább emeli a torta árát, az apuka azt a kettőt sem veszi meg. De nem csupán ez az apuka tesz így, hanem egyre többen. És akkor már nincs hova és nincs miért emelni az árakat” - fogalmazott a szakember.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés