Hirdetés

Videók, fotók és WhatsApp-üzenetek mutatják meg a Hamász október 7-i terrortámadásának bestialitását

Gavra Gábor portré Gavra Gábor

Hajnali rakétatámadás, lövések az udvaron, órákig tartó rettegés: a Hamász Izrael elleni október 7-i támadásának egyik túlélője kamera előtt mesélt arról a napról, amikor a gázai terroristáka megrohamozták a dél-izraeli közösséget, ahol élt.

Több mint négy hónap telt el azóta, hogy Izrael ellen minden képzeletet felülmúlóan bestiális támadást indított a Hamász terrorszervezet. A Naphire.hu folyamatosan beszámolt róla, hogy a Gázai övezetet uraló Hamász terroristái szárazföldön, a tenger felől és a levegőből is megtámadták Izraelt, amelyre legalább 5000 rakétát lőttek ki ezzel egy időben. Arról is írtunk, hogy a példátlan terrortámadásnak közel 1200 halálos áldozata van és a Hamász 250-nél is több túszt is ejtett, közülük Izrael szerint körülbelül 130-an maradtak az ostromlott Gázában. A Hamász támadása példátlan politikai válságot okozott Izraelben, ahol történelmi mélypontra került Benjámin Netanjahu miniszterelnök és kormánya népszerűsége. 

„Nem vagyok hős, de itt a helyem”

Hivatkozás másolása

Arnon Avni egyike a bestiális Hamász-támadás több száz szemtanújának, akiknek a beszámolóit az izraeli nemzeti könyvtár helyi és nemzetközi civil szervezetekkel együttműködve gyűjt össze.

Avni a Gázai övezettől mintegy két kilométerre fekvő Nirim kibucban beszélt, ahová gyakran behallatszanak a több mint négy hónapja tartó izraeli-Hamász háború hangjai.

A 70 éves Avni, aki grafikus és karikaturista, elmondta, hogy 10 órán át bujkált egy óvóhelyen az unokáival, miközben a terroristák a kis faluban tomboltak, megöltek öt kibuclakót, öt másikat elraboltak, és felgyújtották a házakat.

Az innen elrabolt túszok közül hárman már kiszabadultak, de Nirim - mint a legtöbb izraeli település a gázai határ közelében - nagyrészt kihalt maradt a pusztító támadás óta. Avni, aki egész életét Nirimben töltötte, több mint egy hónappal ezelőtt úgy döntött, hogy visszatér, és csatlakozik a kibucban maradt néhány lakóhoz.

"Nem vagyok hős, de itt a helyem" - mondta Avni az AFP-nek.

Történetét az "Edut 710", azaz "Október 7-i tanúvallomás" nevű civil szervezet önkénteseivel osztotta meg, amely egyike annak a több projektnek, amely tanúvallomásokat, online videókat, fényképeket és WhatsApp-üzeneteket gyűjt össze, amelyek a támadás történetét mesélik el.

Az interjú során Avni felidézte a megmenekülésük pillanatát, amikor egy szelfit készített a vállán ülő unokájával, közvetlenül azután, hogy az izraeli katonák végül megmentették őket.

"Mosolyogtunk, mert fogalmunk sem volt, mi történt" - mondta. Néhány perccel később a kibuc közösségi házában találkozott a többi túlélővel, akik zokogtak.

Az "Edut 710" projekt egyike annak a több tucatnyi kezdeményezésnek, amely az Izraeli Nemzeti Könyvtár által létrehozott "hatalmas" adatbázist táplálja - mondta Raquel Ukeles, az intézmény gyűjteményi vezetője.

"Október 7-e után, amikor magunkhoz tértünk a kezdeti sokkból, és felismertük az országot ért katasztrófa nagyságát, elkezdtünk gyűjteni" - mondta Ukeles az AFP-nek.

Ezen a napon a Hamász és a vele szövetséges terrorszervezetek áttörték az erősen védett gázai határt, és támadást indítottak, amelynek következtében több mint 1160 ember, főként civilek haltak meg izraeli városokban, falvakban, katonai támaszpontokon, egy sivatagi fesztiválon és más helyszíneken - derül ki az AFP hivatalos adatokon alapuló összesítéséből.

Mintegy 250 izraelit és külföldit hurcoltak el a Gázai övezetbe, akik közül Izrael szerint 130-an még mindig a Hamász fogságában vannak, köztük ketten Nirimből. Harminc túszt feltételezhetően megöltek. Izrael válaszul brutális hadjáratot indított a Hamász által uralt Gázai övezetben, amely a terület egészségügyi minisztériuma szerint több mint 29 ezer ember halálát okozta, többségükben nőkét és gyermekekét.

Az október 7-i támadásról - amely Izrael 75 éves történetében a leghalálosabb terrortámadása volt a zsidó állam ellen - szóló beszámolókat, valamint a Hamász terroristáinak testkameráin és telefonjain rögzített kínzásokról és gyilkosságokról készült képeket szinte azonnal széles körben megosztották a közösségi médiában.

A hatalmas online anyag összegyűjtése sürgős feladat volt, "mert rájöttünk, hogy [ha nem sietünk,] ezek eltűnnek" - mondta Ukeles. Az október 7-e utáni első három hétben 200 000 videoklip érkezett a könyvtárba - mondta. Ukeles arra számít, hogy összesen mintegy 60 terabájtnyi anyagot kell összegyűjteni, elemezni és archiválni - ez a feladat évekig tarthat.

Küzdelem az online terjedő antiszemitizmus ellen

Hivatkozás másolása

A digitális bizonyítékok között vannak olyan üzenetek is, amelyeket az áldozatok küldtek a támadás során. A nemzeti könyvtárral együttműködő egyik projekt, az "Emlékmű 710" szintén összegyűjtötte a Beeri kibuc pánikba esett lakói által pillanatokkal a tömeggyilkosság előtt küldött WhatsApp-üzenetek egy részét. Ez a kibuc volt a legsúlyosabban érintett közösség, ahol közel 100 ember vesztette életét.

Ahogy telik az idő, és a kezdeti sokk fokozatosan enyhül, egyre több szemtanú hajlandó megszólalni.

Steven Spielberg USC Shoah Alapítványa, az izraeli nemzeti könyvtár egyik nemzetközi partnere mintegy 400 olyan ember vallomását rögzítette, akik tanúi voltak a tömeggyilkosságoknak és az emberrablásoknak. Ez "tömeges atrocitás volt" - mondta Robert Williams, az alapítvány ügyvezető igazgatója, az UNESCO antiszemitizmussal és holokausztkutatással foglalkozó elnöke. "Ez a legnagyobb antiszemita támadás a soá óta" - mondta, a holokauszt másik nevét használva.

Szerinte elengedhetetlen, hogy bizonyítékokat gyűjtsenek a támadás brutalitására, és azt mondta, hogy "megdöbbentette és meglepte, milyen gyorsan kezdett el megjelenni a közösségi médiában az események tagadása".

Ukeles szerint "a ténylegesen megtörtént eseményekre vonatkozó hatalmas mennyiségű dokumentum önmagában is bizonyíték azok ellen, akik tagadják". "Ha jól végezzük a munkánkat" - tette hozzá - "akkor azok, akik a történelmi [tények] mellett akarnak érvelni, [szintén] jól végezhetik a munkájukat".

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés