Hirdetés

A Hamász mészárlásának megdöbbentő brutalitásáról számolt be a holttestek összegyűjtésében segítő muszlim önkéntes

Gavra Gábor portré Gavra Gábor

Dzsamal Waraqi, a ZAKA nevű izraeli civil szervezet önkéntese a Dél-Izraelben a Hamász által elkövetett bestiális mészárlás után segít a holttestek összegyűjtésében, hogy a meggyilkoltak megkaphassák a végtisztességet. A Times of Israel által idézett nyilatkozatában arra buzdít minden vallási csoportot, hogy "tegyük meg a magunk részét az országért".

A Naphire.hu is beszámolt arról, hogy emberfeletti munkát végeznek a ZAKA önkéntesei Dél-Izraelben, a Hamász október 7-i bestiális mészárlásának helyszínén. A ZAKA olyan, önkéntesekből álló szervezet, amely a holttestek és emberi maradványok zsidó vallásnak megfelelő szabályok szerinti, maradéktalan összegyűjtését végzi.

„Megláttam az úttesten szétszórt holttesteket”

Hivatkozás másolása

A ZAKA önkénteseinek többsége (fegyveres katonai szolgálatban részt nem vevő) ultraortodox zsidó, de nem kizárólag belőlük áll. A ZAKA egyik arab muszlim izraeli önkéntese hétfőn azt mondta, hogy azt hitte, "mindent látott" az emberi szenvedésről, mielőtt a Hamász terroristái október 7-én rátörtek a Gázával szomszédos izraeli közösségekre. Amikor azonban megérkezett a Szderót városában elkövetett brutális mészárlás helyszínére, "fogalma sem volt, hol kezdje" a munkát. Erről Jamal Waraqi a 12-es csatorna híradójának adott interjúban beszélt.

Waraqi elmondta, hogy nem fogta fel teljesen a katasztrófa méreteit, amíg meg nem látott egy motorkerékpár mellett fekvő férfit a déli város bejáratánál. "Rájöttem, hogy a férfit fejbe lőtték. Ezután felemeltem a fejem, és megláttam az úttesten szétszórt holttesteket".

A ZAKA, a terrortámadások és más katasztrófák utáni emberi maradványokat összegyűjtő csoport éjjel-nappal dolgozik október 7-e óta, amikor a terroristák áttörték a gázai határt, megtámadták Izraelt és brutálisan meggyilkoltak mintegy 1200, más források szerint 1400 embert - többnyire civileket az otthonaikban és egy zenei fesztiválon -, és legalább 240 embert raboltak el a Gázai övezetbe.

Az interjúban Waraqi elmondta, hogy a mészárlást követően társaival Sa'ad, Kfar Aza és Be'eri kibucaiban dolgozott önkéntesként. A kibucokat – ahogy arról a Naphire.hu is részletesen írt – a Hamász terroristái mészárszékké változtatták, egész családokat lőttek le, égettek el élve és csonkítottak meg otthonaikban.

Felfedezték az élet nyomait, amelyek néhány órával korábban betöltötték az otthonokat

Hivatkozás másolása

"Nem volt könnyű - amikor belépünk egy otthonba, elkezdjük felfedezni annak az életnek a nyomait, amely csak néhány órája betöltötte ezeket az otthonokat " – mondta Waraqi, és leírta, hogy hogyan találta meg a családok fényképeit, a gyerekek játékait és menórákat a holttestek mellett.

Azt mondta, hogy "belülről emésztik" az emlékek, és amikor hazatér a munkából, arra gondol, hogy a mészárlások helyszínein maradhattak még el nem temetett holttestek vagy emberi maradványok.

"Próbálok aludni, de közben az agyam száguld... Lehet, hogy kihagytam valamit, ezért holnap vissza kell térnem, hogy megbizonyosodjak arról, hogy elvégeztem a munkát, és megadtam a végtisztességet az áldozatoknak" - mondta.

"Ami ott történt, annak semmi köze az iszlámhoz vagy bármilyen valláshoz" - folytatta. "Ez a kannibálokhoz, a kegyetlenséghez és a féktelen gyűlölethez kapcsolódik, nem a valláshoz". "A Koránban le van írva, hogy háború idején - és ezt nem háborúként definiálom, mert ami történt, az ártatlanok elleni támadás volt, nem háború -, de háború idején is azt mondja a törvényünk, hogy nem lehet megölni nőket, gyerekeket, tilos megölni időseket, még egy fát sem szabad kivágni" - mondta. "Ha valaki fegyver nélkül áll előttem, nem bánthatom. És ott nem ez történt."

Waraqi elmondta, hogy egy pillanatra sem félt munkája során, még akkor sem, amikor a háború első napjaiban még nem tisztították meg a területet a terroristáktól: "Valakinek el kell végeznie a munkát. Ha nem nekem, akkor valaki másnak". Elmondta, hogy 13 évvel ezelőtt kezdett el önkénteskedni a ZAKA-nál Jeruzsálemben. A szervezet önkénteseinek többsége ultraortodox zsidó, de az izraeli társadalom egészéből vannak munkatársai. "Ennek az országnak a része vagyok, mint minden arab, muszlim, drúz és keresztény. Ki kell vennünk a részünket az országért folyó munkából" - mondta Waraqi.

„Most csak a munkára van idő”

Hivatkozás másolása

Munkatársait "angyaloknak" nevezte, akik olyan ügyekkel foglalkoznak, amelyekkel mások nem tudnak, és hozzátette, hogy "attól a pillanattól kezdve, hogy csatlakoztam a ZAKA családhoz, a részének éreztem magam". Elmondta, hogy a szervezet az átélt borzalmak miatt tanácsadást ajánlott tagjainak, de a maga részéről egyelőre a munkára koncentrál.

"Most csak a munkára van idő" - mondta Waraqi. "Együtt vagyunk ebben a helyzetben zsidókkal, muszlimokkal, keresztényekkel, drúzokkal. Izrael Állam egy test, mi vagyunk a bal kéz, a zsidók a jobb kéz, és egy test nem tud működni, ha az egyik kéz nem működik" - folytatta. "Lehet békében élni, végül is mindannyian ugyanazt keressük" – fogalmazott az interjúban a ZAKA muszlim önkéntese.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés