Hirdetés

Megrendülten olvastuk Ferenc pápa szavait a Fico elleni merényletről

Nap Híre portré Nap Híre

A pápa a szlovák államfőnek küldött üzenetében gyávának nevezte a Robert Fico elleni merényletet.

Ahogy arról írtunk: Szlovákia ismét átlépett egy olyan határt, amiről az állampolgárai sose gondolták volna, hogy lehetséges. 2018-ban Ján Kuciak oknyomozó újságíró meggyilkolása sokkolta az országot, aki a munkájáért a saját és a menyasszonya, Martina Kusnírová életével fizetett. Hat évvel később, 2024. májusában pedig a miniszterelnök Robert Fico ellen kíséreltek meg merényletet elkövetni. A politikusra egy kihelyezett kormányülést követően lőttek rá, amikor épp kezet fogni készült valakivel. A sérülései rendkívül súlyosnak tűntek, mert Pozsony helyett a közeli Besztercebányára szállították, majd több mint három órán keresztül műtötték. A politikai paletta ellenzéki szereplői a merénylet után azonnal azt kezdték kommunikálni, hogy véget kell vetni a végzetes megosztottságnak. 

Ferenc pápa Zuzana Caputová szlovák államfőnek címezte levelét, amelyben hangsúlyozta: fájdalommal fogadta a merénylet hírét.

„Elítélem ezt a gyáva erőszakos cselekményt, és biztosítom önöket az Úrhoz intézett imáimról a miniszterelnök mielőbbi gyógyulásáért és felépüléséért. A Mindenható áldását kérem, hogy harmónia és béke uralkodjon országotokban” – írja levelében a katolikus egyházfő.

Mint ismert, szerda délután, a szlovák kormány nyitrabányai (handlovái) kihelyezett ülése után Juraj C. közelről pisztollyal lőtt Robert Fico miniszterelnökre. Négy lövéssel eltalálta és súlyos sérüléseket okozott a kormányfőnek. A merénylőt a helyszínen elfogták és nem sokkal később kihallgatták. 25 évtől életfogytig tartó szabadságvesztést szabhatnak ki rá, mivel védett személy ellen előre kitervelt gyilkosság kísérlettel gyanúsítják.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés