Hirdetés

Mindjárt vége a tűzszünetnek, Izrael teljes erővel folytatni fogja hadműveletét a Hamász ellen

Nap Híre portré Nap Híre

A Hamász a Gázai övezetben meghirdetett négynapos humanitárius tűzszünet meghosszabbítását szeretné elérni - közölte a radikális iszlamista palesztin mozgalom a Telegram-oldalán vasárnap.

 "A Hamász a tűzszünet meghosszabbítására törekszik a négynapos határidőn túl, s ehhez erőfeszítéseket tesz a szabadon engedendő túszok számával; összhangban a humanitárius fegyvernyugvásról szóló megállapodással" - ismertették.

A szervezet célja, hogy a túszokért cserébe még több palesztin fogoly elengedését tudják elérni izraeli börtönökből.

Korábban a Lebanon 24 portál adta hírül a dohai  közvetítőtárgyalásokon részt vevő forrásokra hivatkozva, hogy a Hamász hajlandó lenne 2-4 nappal meghosszabbítani a tűzszünetet - írja az MTI.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök vasárnap Joe Biden amerikai elnökkel folytatott telefonbeszélgetésében leszögezte, hogy Izrael teljes erővel folytatni fogja hadműveletét a Hamász ellen a Gázai övezetben az ideiglenes tűzszünet lejárta után. Mindazonáltal közölte, hogy üdvözölné a fegyvernyugvás meghosszabbítását, amennyiben az minden egyes nap után további tíz túsz szabadon engedését eredményezné, ahogy azt a katari közvetítéssel létrejött megállapodás is tartalmazza.

A pénteken életbe lépett tűzszüneti megállapodás részeként négy nap alatt a Hamásznak legalább 50 izraeli túszt, Izraelnek pedig 150 palesztin foglyot kell szabadon engednie.

A fegyvernyugvás első három napján a Hamász az október 7-i, Izrael elleni támadás során ejtett mintegy 240 túsz közül már 40 izraelit elengedett, cserébe pedig 117 palesztin rab szabadulhatott izraeli börtönökből.

Másfél hónap telt el azóta, hogy Izrael ellen minden képzeletet felülmúlóan bestiális támadást indított a Hamász terrorszervezet. A Naphire.hu folyamatosan beszámolt róla, hogy a Gázai-övezetet uraló Hamász terroristái szárazföldön, a tenger felől és a levegőből is megtámadták Izraelt, amelyre legalább 5000 rakétát lőttek ki ezzel egy időben. Arról is írtunk, hogy a példátlan terrortámadásnak már több mint 1200 halálos áldozata van és a Hamász több mint 200 túszt ejtett.

A naphire.hu azt is megírta, egy 18 éves magyar állampolgársággal is rendelkező lány, Noga Weiss és édesanyja is a Hamász által szombaton szabadon engedett túszok között van. Szijjártó Péter az éjszaka rendkívüli üzetetet tett közzé a Facebookon ezzel kapcsolatban. A külügyminiszter ezt írta: "Immáron meg tudjuk erősíteni a jó hírt, miszerint az Izrael és a Hamász megállapodása alapján, a mai napon szabadon bocsátott túszok között van egy magyar állampolgársággal rendelkező hölgy, aki már Izraelben tartózkodik és biztonságban van. Vasárnap pedig arról számoltunk be, hogy a külügyminiszter két magyar kislány kiszabadulásáról tett bejelentést. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés