Hirdetés

Ha van egymilliárd forintja, mi tudjuk, mire költse el

Gavra Gábor portré Gavra Gábor

A Naphire.hu az utóbbi időben beszámolt arról, hogy egy árverésen rengeteg pénzt fizettek Elton John ikonikus napszemüvegéért, 90 millió forintot Harry herceg alsónadrágjáért, sőt valaki súlyos összeget fizetett azért, hogy Marilyn Monroe mellett legyen eltemetve.

Júniusban Londonban árverésre kerül egy Egyiptomból származó könyv, amely a kereszténység hajnalán íródott, és a létező egyik legrégebbi könyvnek számít.

A Crosby-Schoyen-kódex - amelyet kopt nyelven, papiruszra írtak időszámításunk szerint 250-350 körül, és az egyik első keresztény kolostorban készült - becsült eladási értéke 2,6-3,8 millió dollár (vagyis lehalább 950 millió forint) - a világ egyik legrégebbi aukciósháza, az 1766-ban alapított Christie's szerint.

A Crosby-Schoyen-kódex egyik lapja
A Crosby-Schoyen-kódex egyik lapja Forrás: schoyencollection.com

"A könyv pontosan abban az átmeneti időszakban keletkezett, amikor a papirusztekercsek kódex formájúvá kezdtek alakulni" - mondta Eugenio Donadoni, a Christie's középkori és reneszánsz kéziratokkal foglalkozó vezető szakértője. "Tehát a könyvek, ahogyan ma ismerjük őket [ekkor alakultak ki]. És ami ebben a könyvben van, az a Biblia két könyvének legkorábbi ismert szövege".

A 104 oldalt (52 ív) egy írnok írta 40 év alatt egy felső-egyiptomi kolostorban, és plexiüveg mögött őrzik. A kódex Péter apostol első levelét és Jónás könyvét tartalmazza.

Donadoni Egyiptom száraz éghajlatának tulajdonította, hogy a könyv hibátlan állapotban megőrződött a megőrzését, hozzátéve, hogy a 3. és 4. századból csak alig néhány könyv maradt fenn napjainkig.

"A [ó]keresztény kéziratok összes jelentős lelete, amelyet a 20. században és a 19. század végén találtunk, mind Egyiptomból származik, éppen az említett éghajlati viszonyok miatt" - mondta.

A kódexet az 1950-es években fedezték fel Egyiptomban, majd a Mississippi Egyetem szerezte meg, ahol 1981-ig maradt. Dr. Martin Schoyen norvég kéziratgyűjtő 1988-ban szerezte meg, és most árverésre bocsátja a világ egyik legnagyobb magán kéziratgyűjteményének, a Shoyen-gyűjteménynek néhány más darabjával együtt.

A kódex április 2-tól április 9-ig látható a Christie's New York-i épületében, június 11-én pedig Londonban kerül árverésre.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés