Hirdetés

Soha nem volt még ilyen fontos a gyermekek védelme

Garai Kitti portré Garai Kitti

Az öt és hét év közötti britek közel negyedének van már saját okostelefonja - derül ki az Ofcom kutatásából. A közösségi média használata is elterjedtebb ebben a korcsoportban tavalyhoz képest: ötből ketten használják a WhatsApp üzenetküldő szolgáltatást, annak ellenére, hogy annak alsó korhatára 13 év.

A hírközlési szabályozó hatóság figyelmeztetett, hogy a szülők egyre kevésbé tartják be a szabályokat. Figyelmeztettek: a számadatoknak "ébresztőnek" kell lenniük az iparág számára, hogy többet tegyenek a gyermekek védelme érdekében.

A gyermekek médiához és online világhoz való viszonyáról szóló éves tanulmányában az Ofcom azt írta, az üzenetküldő szolgáltatásokat használó öt és hét év közötti gyermekek aránya 59%-ról 65%-ra emelkedett - írja a BBC

A közösségi médiában 30%-ról 38%-ra, míg a livestreamek esetében 39%-ról 50%-ra emelkedett a gyerekkorú felhasználók száma. Valamivel több mint 40%-uk számolt be arról, hogy online is játszik - egy évvel korábban még csak a gyerekek 34%-a játszott. 

A 13 év alatti gyerekek több mint fele használta a közösségi médiát, ami ellentétes a nagy platformok legtöbb szabályával, és sokan bevallották, hogy hazudtak, hogy hozzáférjenek az új alkalmazásokhoz és szolgáltatásokhoz.

"Azt hiszem, ez egy ébresztő az iparági szereplők számára. Figyelembe kell venniük azokat a felhasználókat, akikkel [a valóságban] rendelkeznek, nem pedig azokat, akikkel [hivatalosan,] a feltételeik szerint rendelkeznek. Már régóta tudjuk, hogy a legnépszerűbb alkalmazásokat széles körben használják a gyerekek, és a vállalatoknak most már jogi kötelességük lépéseket tenni a gyermekek biztonságának megőrzése érdekében" - mondta Mark Bunting, az Ofcom online biztonsági csoportjának munkatársa. 

Egyesek egyébként azt szeretnék elérni, hogy az okostelefonok használatára vonatkozóan is vezessenek be korhatárt, a közösségi médiára vonatkozóan pedig emeljék meg a már meglévő korhatárokat. Azonban a helyzet ennél bonyolultabb, ugyanis a gyerekek által birtokolt telefonok többségét valószínűleg a szüleik adták - a 18 év alattiak ugyanis nem köthetnek szerződést, és a legtöbb nagy szolgáltató azt mondja, hogy nem ad el 16 éven aluliaknak telefonokat.

Sok szülő azért ad telefonokat a gyermekeknek, mert azt akarják, hogy a mobiltelefonon keresztül kapcsolatba léphessenek velük, vagy nyomon követhessék őket.

Hogyan lehet a gyermekeket biztonságban tartani az interneten?

Hivatkozás másolása

A BBC-nek nyilatkozó szülők a társak nyomására is hivatkoztak, mondván, hogy nehéz a gyerekeket távol tartani a közösségi médiától, amikor az összes barátjuk használja ezeket az alkalmazásokat. Az egyik szülő azt mondta, hogy "sarokba szorítva" érzi magát.

A 11 éves Heather Bryson rengeteg elismerést kapott az online gyakorlóvideóval, amelyeket arra terveztek, hogy segítsenek a világjárvány idején a gondozóházakban élő, demenciában szenvedő embereknek. Brysonnak 8 éves kora óta van okostelefonja, a szülei pedig úgy érzik, hogy szociálisan sokat profitált az online jelenlétből. Ennek ellenére szigorúan felügyelik, hogy mit csinál, és hogy kivel kommunikál. "Azt hiszem, ez fontos eszközzé vált mindenki számára, így a gyerekek számára is. A legfontosabb, hogy pontosan nyomon tudjuk követni, mit csinál" - mondta az édesapa, Gary Bryson. 

Heather azt mondja, a közösségi médiában és az üzenetküldő alkalmazásokon keresztül beszélgethet barátaival, de vannak negatívumai is ennek. "Néha a fiúk káromkodnak velem online a chateken, ami nem szép dolog, viszont rengeteg kedves ember is van ott. Ez [mármint a káromkodás] olyasmi, amihez egy idő után hozzászokik az ember, de nem kellene, hogy így legyen" - tette hozzá. 

"Lemondó" szülők

Hivatkozás másolása

A szülőknek csak egyharmada ismeri a legtöbb közösségi médiaplatformra vonatkozó korhatár-előírást az Ofcom szerint, ráadásul kevésbé hajlandók betartani azokat a szabályokat is, amikről tudomásuk van. Tízből három szülő hajlandó volt megengedni 5-7 éves gyermekének, hogy közösségi médiaprofilt használjon.  Az új jelentés szerint a szülők "beletörődtek" abba, hogy nem tudják ellenőrizni a gyermekek online életét.

 

Mark Bunting azt mondta, "nagyon együtt érez" a szülőkkel ebben a kérdésben. "Lehet, hogy nem arról van szó, hogy a 13 év alatti gyermekek esetében teljesen meg kell akadályozni a használatot, ami szerintem nagyon nehéz lenne a mai társadalomban. De a szülők beszélhetnek a gyermekeikkel arról, hogy biztonságosan használják ezeket a szolgáltatásokat. És mi erre bátorítjuk őket" - fogalmazott.  

A vizsgálatok szerint már kilencéves gyerekeket is felvettek egy rosszindulatú WhatsApp-csoportba, ami azt jelenti, hogy további intézkedésekre van szükség.

Az Ofcom jelentésére reagálva Clare Fernyhough, az Smartphone Free Childhood kampány vezetője a BBC-nek azt mondta, hogy a társadalom "elaludt, amikor azt feltételezte, hogy mindenkinek szüksége van okostelefonra - és most kezdjük látni, hogy ennek milyen óriási hatása van". Sonia Livingstone professzor, a Digital Futures for Children központ igazgatója szerint helytelen a gyerekeket úgy védeni, hogy korlátozzuk a technológiához való hozzáférésüket.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés