Hirdetés

Kiderült, mi rontja el a gyerek-szülő kapcsolatokat - azonnal változtasson

Garai Kitti portré Garai Kitti

Bár sok ember azt gondolja, hogy az okostelefonok állnak leginkább a szülők és a gyerekek közé, most azonban a kutatók rámutattak, hogy a képernyőidő nem rontja a gyermek-szülő kapcsolatokat. 

Svájci kutatók elemezték az általuk „technoferenciának” nevezett jelenséget - vagyis a digitális eszközök által okozott zavarást -, hogy megtudják, vajon a telefonokon kívül más forrásokból származó zavaró tényezők valóban ugyanolyan károsak-e a szülő-gyermek kapcsolatokra. Végül úgy találták, hogy a "figyelemelterelés" forrása végső soron nem számít, a gyerekek ugyanis egyszerűen csak a szüleik osztatlan figyelmét akarják. És amikor ezt nem kapják meg - akár azért, mert a szülő a telefonját nézte, vagy épp azért, mert valamilyen teljesen más tevékenységet végzett - azt a kapcsolat szenvedte meg, írta a New York Post

"Ebben a tanulmányban kimutattuk, hogy amikor a szülők figyelme elterelődik, akkor a szülő-gyermek interakció minősége és mennyisége romlik ahhoz képest, mint amikor a szülő oda tud figyelni a gyermekére" - mondta Nevena Dimitrova, a tanulmány egyik fő szerzője, a Nyugat-svájci Alkalmazott Tudományok és Művészetek Egyetemének kutatója. "Ez független volt attól, hogy ez a figyelemelterelés digitális vagy nem digitális tevékenységből származott-e" - tette hozzá. 

A Frontiers in Child and Adolescent Psychiatry című szaklapban kedden közzétett tanulmányban a tudósok 50 szülő-gyermek párost vizsgáltak három csoportra osztva. Az első csoportban a szülőket arra utasították, hogy 10 percig játsszanak gyermekeikkel (akik átlagosan 22 hónaposak voltak). A második csoportban a szülőknek azt mondták, hogy játsszanak a gyerekeikkel, de öt perc után egy tollal és papírral kitöltött kérdőívvel foglalkozzanak. 

A harmadik csoportban a szülők ugyanazt a kérdőívet kapták, de azt egy tableten töltötték ki. A "zavart” csoportokat arra utasították, hogy a kérdőív kitöltése közben továbbra is próbáljanak meg játszani a gyerekeikkel. Az eredmények azt mutatták, hogy azokban a csoportokban, ahol megzavarták a szülőket, a gyerekek alacsonyabb szintű szociális elkötelezettséget mutattak a szüleik felé, és a szülők kevésbé voltak érzékenyek gyermekeik kommunikációs jeleire. 

A „technoferencia”, tehát az, hogy a szülők toll és papír helyett a táblagépet használták, nem hozott változást. "Ezt a számunkra ugyancsak meglepő eredményt úgy értelmezzük, hogy a képernyők manapság annyira mindenütt jelen vannak, hogy a kisgyermekek talán hozzászoknak ahhoz a valósághoz, hogy szüleiket képernyőt használnak” - mondta Dimitrova.

A kutatók szerint a legjobb szülő-gyermek interakciók azok, amelyek teljesen zavartalanok. Emellett rámutatnak a képernyőhasználat körüli "erkölcsi pánikra”, amely szerintük némileg indokolatlan.  "Azt látjuk, hogy a képernyők önmagukban nem károsak a szülő-gyermek interakció minőségére. Inkább úgy tűnik, hogy az a tény, hogy a szülő nem vesz részt teljes mértékben az interakcióban, negatívan befolyásolja a szülő-gyermek kommunikációt” - magyarázta Dimitrova.

Korábban írtunk arról is, hogy nagyon rosszul teszi, ha nem vacsorázik együtt a gyermekével. Egy tanulmány szerint azok a gyerekek, akik étkezés közben a telefonjukkal vannak elfoglalva vagy tévéznek, sokkal nagyobb valószínűséggel lesznek túlsúlyosak. Sőt, ehhez az is hozzájárul, hogy sokszor a családok már nem esznek közösen, egy asztalnál. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés