Hirdetés

Novák Katalin egyre vállalhatatlanabb: Gundel Takács után Lackfi János is faképnél hagyta az államfőt

Nap Híre portré Nap Híre

Lackfi János nagyon várta a magyarázatot a kegyelem-ügy kapcsán, ugyanis szerinte a közfelháborodás teljesen érthető. A József Attila-díjas magyar költő éppen ezért súlyos döntést hozott: kilép Novák Katalin köztársasági elnök tanácsadói testületéből. 

Fotó: Facebook/Lackfi János
Fotó: Facebook/Lackfi János

Mint azt a naphire.hu is megírta, Novák Katalin köztársasági elnöktől kegyelmet kapott az a férfi, aki a bicskei gyermekotthon egykori igazgatóhelyetteseként éveken át eltusolta főnöke pedofil bűncselekményeit - zaklatási eseteket, illetve szexuális kényszerítések tucatjait. Az ügy hatalmas botrányt robbantott az egész országban, a történtek után az ellenzéki pártok is akcióba lendültek. Arról is beszámoltunk, hogy Orbán Viktor véget vetett Novák Katalin ámokfutásának, és csütörtökön bejelentette, hogy a kormány nevében alkotmánymódosítási javaslatot nyújtott be, hogy ne történhessen meg újra az a gyalázat, amit Novák Katalin elkövetett. 

Lackfi János a történtek után súlyos döntést hozott: kilépett Novák Katalin köztársasági elnök tanácsadó testületéből. A művész a Facebook-oldalán jelentette be a döntést, hozzátéve, hogy ez nem valaki mellett vagy ellen szól, ez az ő ügye és joga. 

Lackfi a bejegyzést úgy kezdte, hogy eleve nem is akart hozzászólni a témához, és a drámai távozásokat sem kedveli, azonban a gyűlölet-vihart sem szeretné tovább állni egy "olyan fájdalmas és viszolyogtató ügyben", amihez semmi köze.

Novák Katalin felkért tanácsadói testületének tagjaiként semmiféle anyagi juttatásban nem részesültünk. Sosem tárgyaltunk napi politikai eseményeket. Ki-ki építő, távlati javaslatokat hozott arra a szakmai területre vonatkozóan, amelynek értője. Ráadásul a tavalyi évben jöttünk össze utoljára

- közölte, majd kitért a pedofil-botrányra is. 

A kegyelem-ügy kapcsán nagyon vártam volna bármiféle magyarázatot. A közfelháborodás teljesen érthető, az viszont aljas dolog, ahogy sokan ennek révén próbálnak kattintásszámot elérni, politikai tőkét kovácsolni, vagy csak jó troll módjára másoknak beszólogatni, saját fensőbbrendűségüket bebizonyítani

- fogalmazott a költő, aki úgy döntött, hogy kilép a tanácsadói testületből. 

A tanácsadói testületből most kilépek, bár őszintén hittem benne, hogy hosszú távon érhetünk el pozitív változásokat. Ez a döntés nem valaki mellett vagy ellen szól, az én ügyem és jogom. Nem szeretnék e tárgyban további vitát nyitni, sem szerepelni, mindent leírtam itt, amit mondani akartam

- jelentette ki. 

Gundel Takácsnak is lépett

Hivatkozás másolása

A naphire.hu is megírta, Gundel Takács Gábor a pedofil-botrány miatt bejelentette, hogy otthagyja Novák Katalin tanácsadó testületét. A népszerű műsorvezető a közösségi oldalán tájékoztatta a közvéleményt az esettel kapcsolatban. Leírta, hogy K. Endre ügyével maga is a sajtóban találkozott, és vannak olyan ügyek, amikkel kapcsolatban zéró a tolerancia, ilyen a pedofília is. Szerinte rossz döntés süzletett a kegyelmi kérvény aláírásakor, és emiatt javaslatot tett Novák Katalinnak, ugyanis úgy tartja helyesnek, hogy az ember először azzal ossze meg a véleményét, akit illet. Majd kijelentette:

"Nem tudok azonosulni a magyar politikai kultúrával, kommunikációval, cinizmussal, módszerekkel, indulatokkal és gátlástalansággal. Egyik oldaléval sem. Épp ezért nem kívánok a jövőben a Tanácsadó testület tagja sem lenni, mert reményeim ellenére ezt a munkát sem lehet politika mentesen végezni. Nem tudok azonosulni azzal a gyűlölet kommunikációval, ami a sajtó egy részéből és az emberek egy részéből árad, miközben a tájékozódás, és egymás megértése szándékának csírájára sincs igényük. Bármilyen jóindulattal, felelősséggel, kötelesség tudattal, építő szándékkal fordul is az ember a nemzete felé, a politikai érdek előbb-utóbb besározza, lerántja, ledarálja. Vannak, akikről ez lepereg, vannak, akikről nem. Én ebben a közegben nem tudok létezni."

Novák Katalin magyarázkodás helyett ezt mondta az ügyről

Hivatkozás másolása

Lapunk arról is beszámolt, hogy Novák Katalin az ATV kérdésére, miszerint megbánta-e a kegyelmi kérvény aláírását, megfordult-e a fejében, hogy lemond, és kész-e megindokolni a döntését, azt válaszolta: a pedofilok elleni szigorúbb fellépésnek, a pedofilok nyilvántartásának a bevezetésének ő volt az egyik leghangosabb élharcosa annak idején. Hangsúlyozta: az elmúlt napokban egy olyan politikai kampánynak vagyunk tanúja, ami rengeteg valótlan állítást tartalmaz. Minden kegyelmi döntés a természeténél fogva megosztó, és ő az elé terjesztett több száz kérvényről minden esetben igyekszik a leginkább körültekintően dönteni. "Együttérzek a pedofília minden áldozatával, és amennyiben valakinek akár kormányoldalról, akár ellenzéki oldalról valóban olyan szándéka van, hogy érdemben lépjünk fel még hatékonyabban a pedofíliával szemben, annak partnere vagyok most is, és az leszek a jövőben is" - szögezte le.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés