Hirdetés

Gesztesi Károly hitte, hogy az emberek szeretete Isten ajándéka

Morvay Péter portré Morvay Péter

Ma lenne 60 éves az elmúlt évtizedek egyik legnépszerűbb magyar színésze, aki tragikusan fiatalon, 56 évesen távozott közülünk.

„Egyfolytában előadások vannak, ebben a hónapban 25 előadásom volt, ami nagyon sok, úgyhogy 

ha kicsit fáradtabbnak tűnik a hangom, az csak ezért van.” 

– ezt mondta utolsó rádióinterjúja végén Gesztesi Károly.

A Hit Rádió stúdiójában készült beszélgetés már soha nem került adásba, mert néhány nappal később Gesztesi szívinfarktusban elhunyt. 

2020. január 4-én délután a budapesti Ferdinánd hídnál az autójában lett rosszul, miközben éppen Szegedre igyekezett a Páratlan páros című előadásra. A kiérkező mentők 50 percen át küzdöttek az életéért, de nem tudták megmenteni.

Minden szerepét komolyan vette, erre a szegedi fellépésre is nagyon készült, és egy különleges élménye is fűződött hozzá:

„Van egy új darabunk, a Páratlan Páros a Bánfalvy stúdióval. Nemrég volt egy szituáció előadás közben, amit nem tudtam megoldani, és 

elkezdtem Shrek hangon beszélni, ott mindig nyílt színi taps jött. Valamiért szeretik az emberek.” 

– mondta az utolsó interjúban.

Pedig úgy tűnt, élete utolsó éveiben rátalát arra, amit talán mindig is keresett, az emberek szeretete mellett megismerte Isten szeretetét is.

„Meggyőződésem, hogy az Úr adta nekem azt az ajándékot, hogy bemegyek a színpadra, és egyszer csak elkezd a közönség nevetni. Ez a dolgom.”

A közönség pedig minden szerepében szerette, akár filmben, színpadon vagy a moziban szinkronhangként.

Gesztesi Károlyt minden szerepében szerette a közönség
Gesztesi Károlyt minden szerepében szerette a közönség YouTube

Tóth Károly néven született 1963. április 16-án, közismert vezetéknevét nevelőapjától vette. Életében sok mindent kipróbált, gyerekkorában zongorázni, később zeneszerzőnek tanult, vízilabdaedzésekre járt. 

Csak második nekifutásra került be a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, de miután elvégezte, játszott a Tháliában, és később a Vígszínházban is. 

Mint elmondta, kedvenc filmes karaktere, akit játszott, az 56-os témájú Szabadság, szerelem moziban a vízilabda válogatott edzője volt – talán amiatt is közel állt hozzá a szerep, mert ő maga is sokáig vízilabdázott.

Színpadi, tévés és film szerepei mellett az egyik legismertebb, legjellegzetesebb hangú és legtöbbet foglalkoztatott magyar szinkronszínész is volt. 

A Shrek című animációs filmben és annak folytatásaiban ő volt a főhős ogre magyar hangja, de ő volt a Star Warsból Lando Calrissian és az autómentő Matuka állandó szinkronhangja is.

Ismerősei tudták, hogy magánélete többször megfeneklett, bár gyermekeihez és családjához mindig ragaszkodott. 

Volt felesége, közös kislányuk, Panka édesanyja, Liptai Claudia könnyfakasztó sorokkal emlékezett rá.

Ezért örültek sokan, amikor egy valóságos istenélmény hatására, új célokat kezdett keresni az életében. 

Mint mindent, ezt is teljes szívvel tette.

„Nemrég a Szent Pál Akadémiára felvételiztem. Elsőre kapásból kirúgtak, és akkor nagyon bosszankodtam, de igazuk volt, mert úgy gondoltam, hogy én nagyon felkészült vagyok, de nem voltam az. 

Aztán dafkéból nekiálltam, és két hónapon keresztül egyfolytában tanultam – én ilyen vagyok, ha beleállok valamibe, akkor nagyon beleállok –, úgyhogy tanultam. Aztán meg is lett az eredménye, mert bekerültem, hála az Úrnak.” - mondta az utolsó interjúban.

A teológiai akadémiát már nem tudta befejezni, de itt hagyta örökségként az evangéliumok hangoskönyvét, utolsóként János apostol szavait.

Temetésén családja és néhány legközelebbi ismerőse búcsúztatta. 

„Viszontlátásra az Úr napján”

Ezekkel a szavakkal emlékezett rá Németh Sándor, és ezek a szavak kerültek rá Gesztesi Károly keresztfájára is.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés