Hirdetés

Nem vicc: ha fogyni akarsz, nevess sokat

Garai Kitti portré Garai Kitti

A fogyás nehéz lehet, és sok fegyelmet és kitartást igényel, azonban nem muszáj folyamatosan az edzőterembe járni ahhoz, hogy elérjük a kívánt eredményt. Bár elengedhetetlen az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás, azonban ezt csinálhatjuk úgy is, hogy közben olyan tevékenységeket végzünk, amit egyébként még szeretünk is és még a napi rutinunkba is könnyebb beépíteni.

"A sikeres fogyás egy olyan út, amely elkötelezettséget és kitartást igényel" - mondta Michael Hamlin, a Kanadában élő személyi edző és az EverFlex Fitness alapítója, aki több mint 15 év tapasztalattal rendelkezik a szakmában. Most a szakemberek tíz olyan szokatlan, ám de könnyen kivitelezhető tanácsot osztottak meg, amelyek segítenek abban, hogy több kalóriát égessünk el a nap folyamán, miközben még jól is érezzük magunkat - írja a New York Post.

1. Nevess többet

Hivatkozás másolása

Tanulmányok kimutatták, hogy napi 10-15 perc nevetéssel akár 40 kalóriát is elégethetünk. "Amikor nevetsz, a tested izmai összehúzódnak és kitágulnak, ami növeli a pulzusszámot és az oxigénfogyasztást" - mondta Harmlin. Hozzátette, a nevetés hatására a szervezet több kalóriát éget el, mint amikor pihenünk, emellett csökkentheti a stressz-szinten is, amivel csökken a kortizol hormon szintje is. Harmlin szerint ugyanis a magas kortizolszint összefüggésbe hozható a súlygyarapodással. 

2. Parkolj távolabb az úticélodtól

Hivatkozás másolása

Andrew Blakey, a torontói Your Future Fitness vezető edzője azt javasolja, hogy a célállomásunktól mindig távolabb parkoljunk le, hogy többet gyalogoljunk.  "A kis szokások általában összeadódnak, amikor a fogyásról van szó" - mondta Blakey, aki szerint ha ha távolabb parkolunk, vagy kicsit korábban szállunk le a tömegközlekedési eszközökről, az már elég lehet ahhoz, hogy több mozgást vigyünk be a napjainkba.

3. Sétálj étkezés után

Hivatkozás másolása

Ahelyett, hogy étkezés után lepihennél a kanapéra, próbálj meg inkább sétálni egyet. Anna Murray, a Nourished By Anne LLC fitneszedző tulajdonosa elmondta, amikor étkezés után sétál az ember, az életből származó energia közvetlenül a sejtekbe kerül, amivel csökkentjük az étkezés utáni vércukorszint-emelkedést. Így az energia azonnal felhasználódik. A szakértők szerint már egy séta a háztömb körül vagy a kocsifelhajtóig és vissza is jobb, mint a semmi.

Bria Gadd, egy torontói táplálkozási szakértő is egyetértett ezzel a véleménnyel. Azt mondta, tíz perc mozgás étkezés után jelentősen csökkentheti a szervezetben a glükóz kiugrásokát, így csökken a szervezet terhelése is, lehetővé téve, hogy hatékonyabban reagáljon az emésztésre és zsírégető üzemmódba kapcsoljon.

Még az olyan apró feladatok, mint a szemetes levitele vagy a tiszta ruhák összehajtogatása is megmozgatja az embert. A WebMD például arról számol be, hogy a 30 perces porszívózás 99 kalóriát éget el, ha 120 kiló vagy, 124 kalóriát, ha 150 kiló vagy, és 166 kalóriát, ha 200 kiló vagy". A 30 perces fűnyírással pedig akár 200 kalóriát is elégethetünk. Fran Kilinski egészségtanácsadó ezzel kapcsolatban elmondta, hogy ha valaki tényleg fogyni akar, akkor azért meg kell dolgozni. "A fogyás és annak sebessége számos tényezőtől függ, például a következetes testmozgástól, a diétától, az ételek időzítésétől, az anyagcserétől és a genetikától is" - mondta, hozzátéve, hogy ahelyett, hogy szigorú diátékra és a kimerítő edzésekre összpontosítunk, talán több értelme van az anyagcsere fokozására összpontosítani, amire a házimunka vagy akár a kutyasétáltatás is jó lehet.

5. Séta, séta, séta!

Hivatkozás másolása

Próbáljunk meg arra is ügyelni, hogy minél többet sétáljunk, akár a lakáson belül is, vagy az irodában. "A tempózás egy másik furcsa, de hatékony szokás a fogyás elősegítésére" - mondta Kilinski, hozzátéve, bár jellemzően a járkálást szorongással és aggodalommal társítják, de attól függetlenül valóban segít magasan tartani a testhőt, és abban is, hogy az alsó végtagok ízületei ne merevedjenek meg. Kilinski azt tanácsolja, hogy azoknak mindenképp érdemes mozgásban tartaniuk magukat egész nap, akik az edzőtermet választják. 

6. Lélegezz mélyeket!

Hivatkozás másolása

Gadd azt állítja, hogy négy-öt lassú, mély lélegzetvétel evés előtt jelentős hatással lehet a szervezetre, hogy ne elraktározza a kalóriát, hanem elégesse. "A tudatos légzés segít a központi idegrendszerünk megnyugtatásában, így a testünk nem kerül harc vagy menekülés üzemmódba, ahol a kalóriák tárolására összpontosít az aktuális stresszhelyzetre adott válaszreakcióhoz" - mondta.

7. Hidegzuhany!

Hivatkozás másolása

Hamlin elmondta, a hideg zuhanyzás aktiválja a testünkben a barna zsírsejtet, amivel arra készteti a szervezetet, hogy kalóriát égessen a hőtermelés és a test hőmérsékletének fenntartása érdekében. 

8. Edzés főzés közben!

Hivatkozás másolása

Karisa Karmali okleves személyi edző és táplálkozási tanácsadó arról számolt be, hogy ő főzés közben is mindig végez gyakorlatokat, például vádliemeléseket. "Amikor bármit készítek a konyhában, állva csinálok vádliemeléseket, ami egy alacsony terhelésű gyakorlat" - mondta Karmali, és azt is elárulta, hogyan tudjuk ezt szabályosan végezni: a vádliemeléshez egyszerűen úgy kell állni, hogy a lábaink körülbelül vállszélességben legyenek egymástól, majd álljunk lábujjhegyre és lassan ereszkedjünk vissza a padlóra. 

9. Nagyon fontos az elegendő alvás

Hivatkozás másolása

Alvás közben a szervezet javítási és regenerálódási üzemmódba kapcsol - jegyezte meg Murray. "A jobb alvás jobb hormonműködéssel egyenlő" - mondta. Megjegyezte, hogy ha jól alszunk, nagyobb az esélye annak, hogy nem eszünk túl sokat, és a stresszhormon szintje sem lesz olyan magas. 

10. Számolja a lépéseit!

Hivatkozás másolása

Blakey szerint ha a lépésszámláló be van kapcsolva, az mindig emlékeztet minket arra, hogy mikor van itt az ideje felkelni és sétálni a nap folyamán. Az okosórák segíthetnek abban, hogy többet mozogjunk naponta, amivel szintén égethetjük a kalóriákat.

Mindez azonban nemcsak azoknak lehet fontos és hasznos, akik megszabadulnának a felesleges kilóktól, ugyanis ezeket a tanácsokat megfogadva motiváltabbak, boldogabbak és egészségesebbek maradhatunk. 

Ha már egészség és boldogság: korábban írtunk arról is, hogy mi az az 5 apró dolog, amin változtatni kell ahhoz, hogy egészségesebbek legyünk és tovább élhessünk.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés