Hirdetés

Nem vicc: a kedvenc ételei kinyírhatják a fogsorát

Garai Kitti portré Garai Kitti

A dentálhigiénés szakember figyelmeztetést küldött: a sok szénhidrátot tartalmazó ételek jobban rontják a fogainkat, mint egyes cukros desszertek.

"Ezek a ragacsos és zsíros erjedő szénhidrátok - gondoljunk csak a fehér kenyérre, tésztára, chipsre, gabonapelyhekre és a kekszre - pusztítást végeznek a fogak fehérségében" - fogalmazott Whitney DiFoggio, regisztrált dentálhigiénikus a New York Postnak. Mint mondta, az erjeszthető szénhidrátok azért károsak nagyon a fogakra, mert még akkor cukorrá bomlanak, miközben rágjuk őket" - magyarázta, és "alattomos cukroknak" nevezte őket. 

Elmondása szerint ezek a speciális szénhidrátok savasabbá teszik a szájüregünket, a nyálunk pedig folyamatosa termelődik, hogy eltávolítsa a fogakról a rágós ételeket, ez pedig tovább növeli a fogszuvasodás esélyét. DiFoggio szerint a szülők gyakran keksszel kínálják a gyerekeket mondjuk egy Skittles helyett, pedig a valóság az, hogy ezzel ugyanúgy árthatnak a kicsik fogainak. "Mindannyian tudjuk, hogy az édesség cukor, igaz? De elfelejtjük, hogy a kenyér is cukor" - tette hozzá. 

Az is kiderült, hogy az étcsokoládé viszont meglepően kevéssé káros a fogakra nézve, mert könnyedén leöblíthető, akárcsak az olyan élelmiszerek, amelyek erősebb harapást és több rágást igényelnek, például a ropogós zöldségek, vagy a teljes kiőrlésű gabonafélék. 

A szakember azt javasolja, ha mégis megkívánnánk egy ilyen ragacsos ételt, akkor a nassolnivalót egyszerre fogyasszuk el, ugyanis az egész napos nassolással a lehető legrosszabbat tesszünk a fogainkkal, ugyanis a szájüreg ilyenkor egész nap savasodik. "Ha meg akarod enni ezeket az ételeket, az rendben van. Próbáld meg egyszerre megenni őket, mert így utána a nyáladnak van ideje semlegesíteni a savas pH-t a szádban a sok cukortól" - magyarázta, hozzátéve, hogy nagy mennyiségű, egészségtelen étel egyszerre való elfogyasztása valójában egészségesebb a szájnak, mint az egész napos nassolás. 

Fontos az is, hogy milyen sorrendben nassoljuk ezeket az ételeket. Mint mondta, a semlegesítő ételeket - a legtöbb gyümölcsöt, zöldséget, tejtermékeket - mindig utoljára kell fogyasztani, ugyanis azok szintén segítenek semlegesíteni a szánkban lévő savas pH-t, amely (mármint a savas kémhatás) fogszuvasodást okoz. DiFoggio azt is elárulta, hogy a cheddar sajt például remekül semlegesíti a savas kémhatást szánkban, de az is sokat segíthat, ha vizet kavargatunk a szájüregben, hogy kiöblítsük az ételmaradékot. Szintén segíthet az olyan rágógumi, amely xilitet is tartalmaz.

DiFoggio azt is elárulta, hogy még ha egészséges ételről is van szó, nem szabad hagyni, hogy hosszabb ideig a fogainkon maradjon bármilyen étel, ugyanis ez növeli a fogszuvasodás és az ínybetegségek kockázatát. A szakember a fogmosás és a fogselymezés fontosságára is felhívta a figyelmet, ugyanis a nap folyamán felhalmozódó ragacsos réteg fogkővé keményedhet. "Ha csak egy napot is kihagyunk a fogselyem használatával, az felgyorsíthatja a káros felhalmozódást, amely felemésztheti a csontot, ínybetegséget és szuvasodást okozhat, vagy akár fogvesztést is" - mondta.

Megjegyezte azt is, hogy a fogínybetegség más egészségügyi problémákkal is összefüggésbe hozható, például a szív- és vesebetegség, a cukorbetegség, az Alzheimer-kór és más betegségek fokozott kockázatával.

Korábban a naphire.hu arról is írt, hogy a CES 2024 kiállításon bemutatták a mesterséges intelligencia fogkefét. Emellett bemutattak egy mesterséges intelligencával működő tükröt, párnát, sőt, még egy hűtőt is, ami állítólag elemzi a benne lévő alapanyagokat és azok alapján recepteket ajánl. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés