Hirdetés

Figyelmeztet a fogorvos: vírusként terjednek a divatfogszabályzók, de hatalmas bajt okozhatnak

Garai Kitti portré Garai Kitti

Újabb riasztó trend terjed a fiatalok körében: egyre többen vesznek otthon felhelyezhető, hamis "divatfogszabályzót." A fogászati szakértők azonban óvnak ettől, ugyanis a felesleges nehézfém fájdalmas fogkárosodást, fogszabályozási hibákat és szájfertőzéseket okozhat. 

"A fogzománc nem nő vissza" - jelentette ki Dr. Samuel Lee dél-kaliforniai fogszabályozó orvos

A divatos fogszabályozók egyébként nem újak, egy 2018-as orvosi folyóiratban is már arra figyelmeztettek, hogy a nem orvosi készülékek rohamosan terjednek Délkelet-Ázsiában, mivel a tinédzserek ezzel próbálnak elérni egy bizonyos "luxusszínvonalat." Thaiföldön még be is tiltották a hamis fogszabályzókat, miután két tinédzser belehalt a fogszabályzó okozta fertőzésekbe - írja a New York Post.

A „divatos fogszabályozó” mozgalom a világ más részein is elterjedt, annak ellenére, hogy a hamis fogszabályozó rosszabb minőségű anyagokból készül, és károsíthatja a fogakat, az ínyt, az ajkakat és a környező csontokat. Most azonban ismét aggódnak a szakemberek, ugyanis a TikTokon olyan "oktatóvideók" terjednek, amelyekben azt mutatják be, hogyan kell a fogakra felragasztani az ékszereket. 

Dr. Paul DiFranco egy blogbejegyzésben figyelmeztetett arra, hogy a drótok mérgező vegyi anyagokat, például kadmiumot vagy ólmot tartalmazhatnak, és a készletekben található ragasztó általában nem orvosi minőségű. 

"Ez növeli a kockázatát annak, hogy a drótok és a fogszabályozó elemek meglazulnak, és esetleg felsérthetik az ínyt és az állkapcsot. Sőt, akár fulladásveszélyt is okozhatnak, ha teljesen leesnek" – írta DiFranco, aki Illinois állambeli Palos Hills-ben praktizál. 

Májusban az Amerikai Fogszabályozók Szövetsége (AAO) figyelmeztetett, hogy a divatfogszabályzók "súlyos következményekkel" járhatnak a szájüregi egészségre nézve, beleértve a fémek szivárgását a készülékekből a szövetekbe, ami fertőzést okozhat.

Az AAO egy másik problémás jelenségre is felhívta a figyelmet — a „házi fogszabályzókra.” Ez az, amikor a fogászati kezelésre szoruló emberek engedély nélküli vagy képzetlen szolgáltatókhoz fordulnak, hogy elkerüljék a drága fogszabályozó költségeit. 

"Nagyon fontos, hogy ha valaki esztétikai javítást szeretne a fogain, beszéljen egy fogorvossal, és tekintse át a lehetőségeket” – hangsúlyozta Lee. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés