Hirdetés

Figyelmeztet az orvos: ezt kell tennie, hogy ne betegedjen meg a hőségtől

Garai Kitti portré Garai Kitti

Napok óta pusztító hőség tombol Magyarországon is, és még egyáltalán nem lélegezhetünk fel, ugyanis egész hétvégére ilyen meleget ígérnek a meteorológusok. Arról azonban nem feledkezhetünk meg, hogy a nagy hőséggel együtt jár az olyan betegségek kialakulásának kockázata, mint a hőséggörcs, a hőkimerülés, vagy akár a hőguta.

Dr. Reed Caldwell sürgősségi orvosszakértő elmondta, hogyan óvhatjuk meg magunkat attól, hogy a nagy hőségtől megbetegedjünk, és arról is beszélt, hogy mit kell tenni, ha Ön vagy valaki más a hőbetegség jeleit mutatja – írja a New York Post.

Mit jelent pontosan a hőségtől megbetegedni?

Hivatkozás másolása

A hőbetegségnek meghatározott szakaszai és súlyossági fokozata van. Az első stádium a hőkiütés, ami egy szúró bőrirritáció, amitől vörös lesz a bőrünk.

A következő stádium a hőséggörcs, amikor nagy szomjúságot érzünk és görcsöket tapasztalunk az izmainkban.

Ezután következik a hőkimerülés. Tünetei közé tartozik, hogy az ember úgy érzi, azonnal le kell ülni, mert a kimerültségtől nem tud tovább mozdulni, emellett jellemző a szomjúság, a gyors pulzus és az izzadás.

A legsúlyosabb pedig a hőguta, amikor a test maghőmérséklete jelentősen emelkedik (39 fok fölé, de elérheti a 41 fokot is. A hőgutában szenvedő betegek gyakran zavartak, nagyon melegük van, és száraz a bőrük – és gyakran nem izzadnak tovább. Bár azt gondolhatnánk, hogy akinek nagyon melege van, az izzad, azonban a hőgutát átélő embereknek valójában forró, száraz a bőrük. Mint ismert, a hőguta életveszélyes lehet, ezért, ha azt veszi észre, hogy valaki a környezetében ilyen tüneteket tapasztal, azonnal hívjon segítséget.

De mit tehetünk, hogy ne kerüljünk bajba a nagy melegben?

Hivatkozás másolása

Mindannyian tudjuk, hogy az elegendő folyadékbevitel elengedhetetlen ahhoz, hogy hidratáltak maradjunk a nagy hőségben. A legfontosabb, hogy sok vizet igyunk, akkor is, ha esetleg nem érezzük magunkat szomjasnak. Dr. Caldwell elmondta, régebben sok éven át teniszezett, az edzője pedig mindig azt mondta: „ha szomjasnak érzed magad, akkor rosszul hidratáltad magad, mert így már jócskán le vagy maradva.” Megjegyezte azt is, hogy a vizeletünk színe árulkodik arról, hogy elég folyadékot vittünk-e be a szervezetünkbe: ha a vizelet tiszta, akkor nincs gond. Ha pedig sokkal sötétebbnek tűnik, akkor többet kell innunk.

De mi más van még? Például a naptej használata. A nagy hőségben ez elengedhetetlen, ugyanis a leégett bőr még inkább kiszáradhat. Emellett sokat segíthet a hőérzetünkön, ha megfelelő ruhákat viselünk, tehát világos színű, laza szabású, légáteresztő anyagokból készült darabokat.

Ha pedig a nagy melegben a szabadban kell tartózkodnunk, akkor fontos, hogy iktassunk be szüneteket a tevékenységünkbe. Ilyenkor keressünk árnyékos helyet, és mindig hidratáljunk magunkat. A szakember megjegyezte azt is, hogy az ember életkora, kórtörténete és testalkata befolyásolja, hogy mennyi idő alatt regenerálódik a hőségből, így mindenkinek figyelnie kell a saját testére.

Vannak, akik érzékenyebbek a hőségre

Hivatkozás másolása

Mint a legtöbb betegség esetében, így a nagy hőségben is a legfiatalabbak és a legidősebbek tartoznak a legnagyobb kockázati csoportba, gyakran azért, mert ők esetleg nem tudják közölni, hogyan érzik magukat, vagy nem képesek felismerni, hogy túl melegük van, vagy túl szomjasak. Dr. Caldwell szerint azokért is aggódni kell, akik olyan helyen töltenek sok időt, ahol nincs megfelelő szellőzés vagy légkondicionálás. A szakember szerint az is aggasztó, hogy a nagy melegben emberek kint buliznak esetleg egy szabadtéri zenei fesztiválon, ahol nincs elég árnyék. A drogok és az alkohol ráadásul még nagyobb gondot okozhatnak, ugyanis elfedhetik a testünk jelzéseit. Lehet, hogy miattuk valaki nem veszi észre, hogy túl melege van, és nem tudja követni a folyadékbevitelt. „Sok extrém hőség okozta megbetegedést láthatunk ilyen körülmények között” – tette hozzá az orvos.

„Ha alkoholt iszol, és kint meleg van, győződj meg róla, hogy az alkoholos italok között is iszol egy pohár vizet - víznek kell lennie, nem kávénak. A szóda nem számít” – tette hozzá.

Mit tehetünk, ha azt látjuk, hogy valaki rosszul lesz a nagy melegben?

Hivatkozás másolása

A szakember szerint ilyenkor azonnal hűvös, árnyékos helyet kell keresni. Ha azt látjuk, hogy valaki rosszul lesz a környezetünkben a melegtől, azonnal távolítsunk el róla annyi felesleges ruhadarabot, amennyit csak tudunk, ezzel ugyanis segítjük, hogy a bőre tudjuk lélegezni és az izzadság elpárologhasson. Emellett nagyon fontos, hogy biztosítsunk a betegnek hideg vizet.

Ha viszont valakin azt tapasztaljuk, hogy zavarodott, elveszíti az eszméletét, száraz a bőre, az életveszélyes helyzetet jelent, így azonnal segítséget kell hívni – hívta fel a figyelmet az orvos. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés