Hirdetés

Félnek a magyarok, beindult a spórolás

 portré

 A számok szerint a rezsiemelés bejelentése után azonnal spórolásba kezdtek a magyar háztartások.

A júliusi részadatokon is lehetett látni, hogy a rezsiemelés miatt visszavettek a fogyasztásból a háztartások. Július első 24 napján, amikor még csak sejteni lehetett a kormányzati szándékot, az adatok szerint 4,6 százalékkal maradt el az ország áramfogyasztása a tavalyihoz képest – írta meg a Portfolio.hu.

Július utolsó hetében ez az adat már 8,7 százalékot mutatott. Ekkora visszaesés 2020-ban volt, amikor a koronavírus miatti lezárások zuhant az áramfogyasztás.

Frissítés: felmérés a magyarok spórolási szokásairól

Hivatkozás másolása

A magyar háztartások 53 százaléka kizárólag az energiafogyasztás csökkentésével próbál spórolni – derült ki a Magyar Bankholding megrendelésére készült friss, reprezentatív felmérésből. 

Mint írták, az áramár változása a magyar családok 51 százalékát érinti, míg a gázár változás 41 százalékukat. Átlagban 10-60 ezer forinttal nő a megkérdezettek rezsiszámlája, az emelkedő rezsiköltségek kifizetése pedig a válaszadók 59 százalékának kihívást jelent.  

A felmérésből az is kiderült, hogy a válaszadók 54 százaléka nem tartja korszerűnek a lakóhelyét és a többségük nem is újított fel semmit az otthonában az elmúlt öt évben. Azok közül, akik korszerűsítették a házaikat, 25 százalékuk a nyílászárókat cseréltette ki, míg 15 százalék a szigetelést. 15 százalék pedig a fűtési rendszert.

Cimkék:
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés