Kiderült: ezzel próbálnak spórolni a magyarok

Garai Kitti portré Garai Kitti

A magyar háztartások 53 százaléka kizárólag az energiafogyasztás csökkentésével próbál spórolni – derült ki a Magyar Bankholding megrendelésére készült friss, reprezentatív felmérésből.

Mint írták, az áramár változása a magyar családok 51 százalékát érinti, míg a gázár változás 41 százalékukat. Átlagban 10-60 ezer forinttal nő a megkérdezettek rezsiszámlája, az emelkedő rezsiköltségek kifizetése pedig a válaszadók 59 százalékának kihívást jelent.

A felmérésből az is kiderült, hogy a válaszadók 54 százaléka nem tartja korszerűnek a lakóhelyét és a többségük nem is újított fel semmit az otthonában az elmúlt öt évben. Azok közül, akik korszerűsítették a házaikat, 25 százalékuk a nyílászárókat cseréltette ki, míg 15 százalék a szigetelést. 15 százalék pedig a fűtési rendszert.

A rezsi csökkentése érdekében a felmérés résztvevőinek 41 százaléka tervez felújítást végrehajtani otthonán. A legtöbben a hőmegtartást igyekeznek elsősorban fejleszteni: a nyílászárókat 50 százalékuk cserélné ki, hőszigetelést 45 százalékuk végeztetne. Népszerűek a megújuló energiát használó berendezések is, a válaszadók 38 százaléka tervezi ezek beszerzését, 35 százalék pedig energiatakarékos háztartási gépeket vásárolna.

A válaszadók 47 százaléka 1 és 10 millió forint közötti összeget tudna rászánni a korszerűsítésre, 52 százaléka pedig 100 ezer és 1 millió forint közötti összeget. Mindezt 52 százalékuk saját megtakarításból fedezné. A válaszadók csupán 10 százaléka igényelt korábban hitelt energetikai felújításhoz, a jövőben viszont 24 százalékuk vállalná be ezt, leginkább 1-5 millió forint közötti összegig, főként 1 és 10 év közötti futamidővel - írta a Házipatika.

Ez is érdekelhet