Hirdetés

Egyre később kezdődik az öregkor, sokan nehezen néznek szembe az idő múlásával

Garai Kitti portré Garai Kitti

A kutatók megállapították, hogy az életkorral kapcsolatos felfogások nagyban különböznek a generációk között; minél idősebbek vagyunk, annál későbbre tesszük az időskor kezdetét.

A Berlini Egyetem tudósai a Stanford Egyetem, a Luxemburgi Egyetem és a németországi Greifswaldi Egyetem munkatársaival együttműködve 14 056 német ember 1996 és 2021 között gyűjtött, az öregedéssel kapcsolatos kérdésekre adott válaszait elemezték. A tanulmány a Psychology and Aging című folyóiratban jelent meg. A kérdések között szerepelt többek között az is, hogy mikortól lehet valakit öregnek nevezni.

A válaszokban a 65 éves résztvvevők ragaszkodtak ahhoz, hogy még messze vannak attól, hogy idősnek minősítsék őket - átlagosan azt állították, hogy az öregkor 74 éves korban kezdődik. A 25 éves résztvevők azonban más szemléletet képviseltek, ami arra utalt, hogy a megkérdezett hatvanasok tagadják, hogy valójában mennyire előrehaladott életkorban vannak. A 25 évesek átlagosan úgy nyilatkoztak, hogy az öregség akkor kezdődik, amikor valaki betölti a 66. életévét - írja a New York Post. 

A válaszok közötti drasztikus, nyolcéves különbség rávilágít arra, hogy a generációk mennyire másképp érzékelik az öregedés folyamatát. A kutatók szerint az idősebb válaszadók "korcsoporttól való elhatárolódástól" szenvedhetnek, amelyet úgy írnak le, mint "az öregség nemkívánatos állapotától és az idősebb felnőttek csoportjától való pszichológiai eltávolodás folyamatát".

Tekintettel azonban arra, hogy a különböző válaszokat a 25 év alattiaktól gyűjtötték össze, a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az időskorról alkotott elképzelések az idők során megváltoztak. Általánosságban elmondható, hogy az az átlagéletkor, amikor valakit „idősnek” tekintenek, folyamatosan későbbre tolódik.

Három évvel korábban egyébként még a 65 éves résztvevők azt mondták, hogy az öregkor 71 évesen kezdődik. "A várható élettartam növekedett, ami hozzájárulhat az öregkor később észlelt kezdetéhez" - fogalmazott a tanulmány szerzője, Markus Wettstein a sajtóközleményben.

"Emellett az egészség egyes aspektusai is javultak az idők során, így a korábban idősnek tekintett korosztály ma már nem biztos, hogy idősnek számít" - tette hozzá. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés