Hirdetés

Szinte minden háztartásban megtalálható, mégis komoly veszélyt jelenthet az egészségünkre

Nap Híre portré Nap Híre

Egy új kutatás szerint nagyon komoly egészségügyi kockázata van az újra felhasznált sütőolajnak: a kísérletek arra világítottak rá, hogy idegrendszeri problémákat okoz. 

Olajban sütéskor az ételt belemerítik a forró olajba, amitől az ropogósra sül. Az így készült ételek számtalan ember nagy kedvencei közé tartoznak, szakértők azonban már régóta figyelmeztetnek az egészségügyi kockázatokra. A cukorbetegség és a rák például gyakran összefügghet az olajban sült ételekkel – írja az Index.  

A Tamil Nadui Központi Egyetem kutatói Kathiresan Shanmugam adjunktus vezetésével nőstény patkányokon vizsgálta a napraforgóolaj hatásait. Az állatok egy csoportjának a szokásos ételt adták, két másik csoport friss olajjal illetve használt sütőolajjal dúsított táplálékot kapott 30 napig.

A használt olajat fogyasztó patkányoknál egy hónap elteltével emelkedett a májenzim szintje, ami a létfontosságú szervet érő gyulladást és oxidációs stresszt jelzi. A mérések emellett emelkedett C-reaktív fehérje szintet mutattak, ami a szívroham és sztrók emelkedett kockázatát jelzi.

,,Végeredményben a lipid anyagcserében jelentős változás történt, az agynak fontos omega–3 zsírsav szállítása csökkent. Ez neurodegenerációhoz vezetett nem csak az újrahasznált olajat fogyasztó patkányok, de utódaik között is"

– emelte ki Shanmugam. A károsodás sejtek szintjén is kimutatható volt a patkányok beleiben illetve az idegsejteket támogató gliasejteknél. A kutatók a megismételt kísérletek során a konyhákban ugyancsak széles körben használt ízfokozó, a monoszódium glutamát hatását is vizsgálták és további idegrendszeri károsodást állapítottak meg.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés