Hirdetés

Idősebbnek érzi magát a koránál? A jelenség létezik, mutatjuk, mi okozhatja

Szabó Bianka portré Szabó Bianka

Nem is gondolnánk, mennyire egyszerűen orvosolható a probléma – és hogy a változtatásnak mennyi pozitív hatása lehet.

Két új tanulmány szerint a kevés alvás miatt 5-10 évvel idősebbnek érezhetjük magunkat, mint ahány évesek valójában vagyunk.

"Az alvás ok-okozati szerepet játszik abban, hogy az egyének mennyire érzik magukat idősnek" - vélekedett Leonie Balter, a svédországi Stockholmi Egyetem alváskutatója, mindkét tanulmány vezető szerzője. Emellett egészségügyi és mobilitási problémák is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy idő előtt öregnek érezzük magunkat - derül ki a Proceedings of the Royal Society B című folyóiratban közzétett tanulmányokból.

"Az elégtelen alvás a folyamatos álmosság érzését váltja ki. Az álmosság fontos motivációs állapot, amely arra késztet, hogy az alvást helyezzük előtérbe, és csökkenti az energiaszintünket" – mondta Balter a CNN-nek

Az energia és ezzel együtt a motiváció hiánya minden bizonnyal hozzájárulhat ahhoz, hogy idősebbnek érezzük magunkat, miközben korlátozza az ember képességét arra, hogy fizikailag és szociálisan aktív maradjon, ami mindkettő hozzájárul a fiatalos érzéshez.

"Az életkor több dimenzióban is értelmezhető: kronológiai, biológiai és szubjektív dimenziókban" - mondta Dr. Chang-Ho Yun alváskutató, a dél-koreai Seongnamban található Szöuli Nemzeti Egyetem neurológiaprofesszora.

"Összességében ezek az eredmények aláhúzzák a megfelelő alvás fontosságát a fiatalos szubjektív életkor fenntartásában, ami mind a mentális, mind a fizikai egészségre jótékony hatással lehet" – szögezte le Yun.

Fiatalnak érezni magunkat jó dolog a tudomány szerint, ez ugyanis összefüggésbe hozható a hosszabb élettartammal, a demencia alacsonyabb arányával, a kevesebb depresszióval és az olyan pozitív tulajdonságokkal, mint az optimizmus, a remény és a rugalmasság, valamint a jobb fizikai és mentális egészséggel.

Sőt, azok az emberek, akik fiatalabbnak érzik magukat a koruknál, nagyobb valószínűséggel rendelkeznek a koruknak megfelelő agyvelővel. Egy 2018. júniusi tanulmány szerint azoknak az idős embereknek, akik fiatalabbnak látták magukat, több szürkeállomány volt az agyukban, és fiatalabb eredményt értek el az agyi életkort mérő teszteken.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés