Hirdetés

Tényleg rosszul használják az idősebbek az emojikat? Most kiderült

Garai Kitti portré Garai Kitti

A Nottinghami Egyetem kutatói által végzett új tanulmány szerint az idősebbek hajlamosak arra, hogy rosszul használják az emojikat.

Ma már emojikat használni teljesen bevett dolog, s főleg a fiatalabb korosztály gyakran használja a kis sárga fejeket arra, hogy kifejezze érzelmeit és gondolatait, de már az idősebbek is egyre több emojit szúrnak a beszélgetéseikbe. Egy tanulmányból most az derült ki, hogy az emberek nemük, koruk és kultúrájuk miatt másképp használják és másképp is értelmezik az egyes hangulatjeleket. Ebből azonban még baj is lehet, ugyanis a rosszul megválasztott emojik okozhatnak félreértéseket és teljesen megváltoztathatják az üzenetek menetét.

Yihua Chen és Xingchen Yang kutatók a PLOS One folyóiratban közzétett tanulmányukhoz 253 kínai és 270 brit felnőttből álló csoportot hoztak össze. A csoport 51 százaléka nő volt, 49 százaléka pedig férfi. A csoporttagok között egészen fiatalok, 18 évesek is voltak, a legidősebb tag pedig egy 84 éves ember volt. Rajtuk keresztül próbálták megérteni, hogy milyen különbségek vannak az emojik érzékelése között - írja a New York Post.

Az eredmények "negatív összefüggést mutattak az életkor és az emojik felismerésének pontossága között általában". A vizsgálathoz a kutatók bemutatták az Apple, a Windows, az Android vagy a WeChat egyes emoji-verzióit, amelyek mindegyike némileg különbözik egymástól. Vizsgálták a résztvevők reakcióit a boldog, undorodó, félelmetes, szomorú, meglepett és dühös emojikra.

A kutatók azonban megjegyezték azt is, mivel a vizsgálatban csak hat emojit használtak, a válaszadók másképp is reagálhattak volna, ha több lehetőség közül kellett volna választaniuk.

Az eredmények szerint a nők - a férfiakkal ellentétben - nagyobb valószínűséggel jelölték meg helyesen a boldog, a félelemmel teli, a szomorú és a dühös ikonokat.

Megjegyezték, hogy az emberek eltérő reakciója az emojikra zavarhoz vagy kínos interakciókhoz vezethet. Dr. Hannah Howman, a tanulmány vezető szerzője úgy fogalmazott, hogy egyes "univerzális" arcra kiülő érzelmek nem biztos, hogy akkor is "univerzálisak", amikor az emojikra kerülnek. A brit résztvevők a kínai válaszadóknál nagyobb valószínűséggel feleltek meg a hozzárendelt címkéknek az összes ikon esetében, kivéve az undorodó emojit. A vizsgálatban az undor ábrázolására kiválasztott emojit "zavaros arcként" írták le, ami az emoji leírásakor kapott vegyes válaszoknak tulajdonítható.

"Az életkorral és a kultúrával kapcsolatos eredményeink rávilágítanak a kontextus fontosságára az emoji használatában" - mondta Howman. "Tanulmányunk eredményei azt sugallták, hogy a vizsgált tényezők mindegyike jelentős hatással volt az emoji[k] besorolására" - tette hozzá.

A nottinghami tudósok azt tanácsolják, hogy a jövőbeni tanulmányok vizsgálják felül az egyéni különbségeket a gyakran használt emojik értelmezésében.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés