Hirdetés

Sorra lövik le az ufókat Észak-Amerika felett, mi zajlik itt?

Morvay Péter portré Morvay Péter

Rövid idő alatt három légi objektumot is lelőtt az amerikai légierő, és az incidensek kapcsán több kérdés egyelőre megválaszolatlan maradt.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök szombaton közölte, hogy egy amerikai vadászgép Kanada légtere felett lelőtt egy „azonosítatlan objektumot”.

Trudeau megerősítette, hogy az F-22 az ő parancsára nyitott tüzet a légi objektumra.

„Elrendeltem egy azonosítatlan objektum lelövését, amely megsértette Kanada légterét." 

A @NORADCommand lelőtte a tárgyat a Yukon térség felett. Kanadai és amerikai repülőgépeket vezényeltek, és egy amerikai F-22-es sikeresen kilőtte az objektumot” - közölte Trudeau a Twitteren.

F-22 Raptor vadászgép nyitott tüzet a légi objektumokra
F-22 Raptor vadászgép nyitott tüzet a légi objektumokra

CNN értesülése szerint Anita Anand kanadai védelmi miniszter közölte, hogy 

a tárgy „henger alakú” volt, és kisebb, mint az egy héttel korábban lelőtt kínai léggömb.

Mint arról beszámoltunk, korábban az amerikai légierő napokon át úgy döntött, hogy nem semmisítik meg a kínai kémléggömböt, míg végül azt a nyílt tenger felett megtették.

„A tárgy körülbelül 13 ezer méter magasságban repült, jogellenesen lépett be Kanada légterébe, és súlyos veszélyt jelentett a polgári repülés biztonságára.” - mondta Anand.

A közzétett információk nem zárták ki azt, hogy egy katonai drónról vagy más jellegű azonosítatlan repülő tárgy, közismert kifejezéssel ufó lehetett a célpont.

Mint arról korábban írtunk, más térségben is nőtt az azonosítatlan légi aktivitás: a Kijevi Állami Obszervatórium és Ukrán Tudományos Akadémia hivatalos jelentése megállapította, hogy rendkívül megnőtt az ismeretlen eredetű repülő tárgyak észlelése Kijev felett a háború kitörése óta.

Az incidenst a Fehér Ház is megerősítette, és hozzátették, hogy a lelövéssel kapcsolatban Trudeau és Joe Biden amerikai elnök egyeztetett. 

Az objektumot először péntek este észlelték Alaszka felett, de az amerikai légtérben még nem avatkoztak közbe. A roncsok felderítését és az azonosítást a kanadai hatóságok végzik el.

Rövid idő alatt ez a harmadik alkalom, hogy amerikai repülőgépek lelőttek idegen tárgyakat.

Február 4-én egy amerikai F-22-es vadászrepülőgép lőtt le egy kínai kémléggömböt, amely napokon át haladt az Egyesült Államok felett, míg február 10-én Alaszka felett

semmisítettek meg egy másik azonosítatlan tárgyat.

Az objektumokat a NORAD légvédelmi rendszer észlelte, amely közölte, hogy a hétvégén a Montana állam feletti légteret is lezárták, miután 

„radaranomáliát észleltek, és vadászrepülőgépeket küldtek a vizsgálatra”, 

de ott a repülőgépek „nem azonosítottak olyan objektumot, amely összefüggésbe hozható lenne a radarészlelésekkel”.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés