Hirdetés

Itt az igazság - ezért nem semmisítik meg a kínai kémléggömböt az amerikaiak

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Ahogy arról a Naphíre is beszámolt, az Egyesült Államok és Kanada felett is megjelent egy kínai kémléggömb, amely stratégiai fontosságú létesítmények felett készíthetett felvételeket. Később mindezt a Pentagon is megerősítette és komoly diplomáciai botrány van kialakulóban.

Bár tervezték, hogy lelövik a kémléggömböt, azonban ez mégis elmaradt. Most egy volt amerikai pilóta nyilatkozott arról, hogy eddig miért nem cselekedtek. Brynn Tannehill elmondta, a léggömb lelövése akár halálos veszélynek is kitehetné az alatta tartózkodókat, valamint az is nehézséget jelent, hogy több mint 30 kilométeres magasságban is lehet ez a léggömb, és a legtöbb amerikai védelmi rendszert nem arra tervezték, hogy ilyen magasságban semmisítsen meg célpontokat - írja az Index.

Azonban a Pentagon azt közölte, hogy a kínai kémléggömb ennél alacsonyabban, 18-19 kilométeres magasságban lebegett az Egyesült Államok felett. Így akár ebben a magasságban le is lőhetnék, de nem próbálkozott meg az amerikai légierő ezzel. Ráadásul, ha ténylegesen lelövik, akkor a rengeteg törmelék a földre hullhat és több kilométeres távolságban szóródhatnak szét az egyes részei.

Közben az is kiderült, hogy egy második kémléggömböt is felfedeztek, méghozzá Latin-Amerika felett, amit később a Pentagon is megerősített. Azt azonban nem közölték, hogy Latin-Amerika mely része felett észlelték, azt viszont egy tiszviselő elárulta, hogy ez az objektum egyelőre nem tart az Egyesült Államok irányába.

Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés
Hirdetés