Hirdetés

Csak így maradhat egészséges a hideg időben

Garai Kitti portré Garai Kitti

A tél nemcsak a napi menetrendüket és az utazási terveinket boríthatja teljesen fel, de az extrém hideg, a fagy, a szél és a hó az egészségünkre is rossz hatással lehet. Ráadásul mint azt lapunk is megírta, szerda reggel ébredtünk az idei tél leghidegebb reggelére, így tényleg indokolt, hogy jobban odafigyeljünk magunkra és másokra. 

Az elmúlt években az Egyesült Államokban a halálozási adatok szerint a  téli hónapokban 8-12%-kal magasabb volt a halálozási arány, mint az év többi időszakában. A halotti bizonyítványokból pedig az derült ki, hogy 1979 óta több mint 19 ezer amerikai halt meg kifejezetten a hideggel kapcsolatos okok miatt. Az amerikai Környezetvédelmi Ügynökség szerint mindez az emberi szervezet szezonális változásaival és a légzőszervi megbetegedéseknek való fokozott kitettséggel függ össze - írja a CNN. 

Van néhány olyan dolog azonban, amit mindenki megtehet annak érdekében, hogy a saját és mások egészségét megőrizze, ha nagyon hideg van. 

Ilyen például a megfelelő gondoskodás gyermekekről és az idősekről. Dr. Tyler Barrett, a nashville-i Vanderbilt Egyetemi Kórház sürgősségi szolgálatának igazgatója elmondta, a téli hidegben a csecsemők és az idősek elláttása a legfontosabb, ugyanis nekik nehezebb tartaniuk a testhőmérsékletüket. Hozzátette, a csecsemők könnyebben veszítik el a testhőt, míg az idősebbek általában kevesebbet termelnek. A hipotermia akkor következik be, amikor a test gyorsabban kezd hőt veszíteni, mint amennyit termelni tud.

A szakember szerint mindig meg kell győzödni arról, hogy az egy évnél fiatalabb gyermekek meleg szobában alszanak-e. Hasonlóképpen kell cselekedni akkor is, ha 65 évnél idősebb szerettünkről gondoskodunk. Barrett megjegyezte azt is, hogy a háziállatokat próbáljuk meg a hideg időben bent tartani, azonban ha mégis kiengedjük őket a szabadba, akkor feltétlenül töröljük meg alaposan a lábukat, valamint a hasuk alját.

Biztonságban az otthonunkban is

Hivatkozás másolása

Barrett mindenkit figyelmeztet arra, hogy soha ne használjon generátort, gáz- vagy faszén grillezőt vagy fatüzelést otthonában, ugyanis ezeknek az eszközöknek a füstje szén-monoxid felhalmozódását okozhat, a szagtalan és színtelen gáz pedig akár meg is ölheti az embert. "Bármilyen fűtőberendezést működtet, mindig legyen szén-monoxid-érzékelő a házában” – mondta. Kiemelték a cikkben azt is, hogy a konyhai tűzhely fűtésre való használata sem biztonságos, inkább ha fázunk, használjunk extra takarókat, hálózsákokat vagy kabátokat. Biztonságosabb alternatíva lehet egy jól karbantartott kandalló vagy egy hordozható fűtőtest.

A szakértők szerint nagyon fontos, hogy a fagyos napokon csak akkor utazzunk, ha nagyon muszáj, és ha véletlenül elakadnánk az úton, akkor a legbiztonságosabb, ha bent maradunk az autóban, így megelőzhetjük a hipotermiát. Ha már mindenáron menni kell, akkor mindig hívjunk valakit magunkkal, és minden esetben legyen készenlétben egy használható mobiltelefon. 

Hipotermia veszélye

Hivatkozás másolása

Barrett azt javasolja, hogy korlátozzuk a mínusz fokokban a kint töltött időt annak érdekében, hogy elkerüljük a fagyhalál vagy a hipotermia kialakulását. "Öltözz melegen, rétegesen, különösen ügyelve az érzékenyebb területekre, mint a fül, az orr, az orcák, a lábujjak és az ujjak" - mondta Barrett. 

Fagyás esetén az erek beszűkülnek, a bőr hőmérséklete csökkeni kezd és jégkristályok képződnek a sejtek körül, ami károsodást okoz. A tünetek közé tartozik a fehér vagy szürkéssárga bőr, amiely szokatlanul feszes és zsibbadt az érintett területen. A szakemberek azt javasolják, ha valakit ilyen állapotba találunk, akkor a lehető leghamarabb juttassuk meleg helyiségbe, és tegyük az elfagyott területeket meleg (nem forró!) vízbe. 

A hipotermia ennél is súlyosabb állapot, amely sürgős orvosi segítségel igényel. A hipotermiában szenvedők túlzottan reszkethetnek, és élénkpiros is lehet a bőrük. Egyéb jelek közé tartozik a zavartság, a memóriavesztés, a beszédzavar és az álmosság.

Fontos, hogy hidratáltak maradjunk

Hivatkozás másolása

Ha nem hidratáljuk megfelelően a bőrünket, az nagyon kiszáradhat és repedezetté válhat a hideg hőmérsékleten. Ezzel együtt a bőrfertőzések kialakulásának kockázata is megnő - mondta Barrett. "Mindenkinek a bőrén élnek baktériumok, és a bőrünk amelyek egyfajta gátként is szolgál, hogy megakadályozza, hogy ezek a baktériumok megfertőzzenek minket, azonban ha száraz, repedezett a bőrünk, megnövekedhet a betegségek kockázata" - tette hozzá. A szakember azt javasolja, hogy fürdés és zuhanyzás közben meleg vizet használjunk forró víz helyett, így megelőzhetjük azt is, hogy tovább súlyodbodjon a bőrünk állapota. Az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia pedig azt tanácsolja, hogy zuhanyzás után azonnal kenjük be magunkat hidratáló krémmel. 

Az extrém hideg és a tüdő

Hivatkozás másolása

Barrett arról is beszélt, hogy a hidegebb, szárazabb levegő komplikációkat okozhat az olyan légúti betegségek esetén, mint az influenza, a Covid-19 és az RSV, mivel a hideg irritálja a légutakat, és zihálást, köhögést és légszomjat okoz. Kiemelte azt is, hogy az éves védőoltások nagyon fontosak, különösen az influenza és a Covid-19 elleni oltások. 

A tüdőbetegségben, például asztmában szenvedők szintén ki vannak téve a hideg időjárás okozta szövődmények kockázatának, mivel a tüdejükben gyulladás alakulhat ki.

Barrett azt javasolja, ha bárki az extrém hideg miatt nem kap levegőt, akár légzőszervi betegségben szenved, akár asztmás, azonnal menjen a sürgősségi osztályra.

Szív- és érrendszeri kockázatok

Hivatkozás másolása

A fagyos időjárás az erek beszűkülése révén hatással lehet a szívre, különösen, ha szív- és érrendszeri betegségben szenved valaki. Éppen ezért a szakemberek azt javasolják, hogy akinek szívbetegsége vagy akár magas vérnyomása van, az kerülje az olyan megerőltető tevékenységeket, mint a hólapátolás vagy a túl sok testmozgás a szabadban. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés