Hirdetés

Nem csak a kedvünket ronthatja el, ha jól feldühítenek: ijesztő következtetésre jutottak az orvosok

Szabó Bianka portré Szabó Bianka

Érezte már úgy, hogy a haragja az egész testét elönti, sőt, az ereiben folyik? Nos, egy új kutatás szerint ez nem is áll olyan távol az igazságtól.

A düh kedvezőtlenül befolyásolja az erek egészségét - derül ki a Journal of the American Heart Association című folyóiratban megjelent tanulmányból. A randomizált vizsgálatban a kutatók 280 résztvevőt teszteltek, és olyan feladatot adtak nekik, amelynek során nyolc percen keresztül düh, szomorúság, szorongás vagy semlegesség érzéseit kellett felidézniük. A feladat előtt és többször a feladat után a kutatók különböző vizsgálatokkal mérték az egyének érrendszeri egészségét.

„A múltban volt néhány tanulmány, amely a düh, a szorongás és a szomorúság érzéseit a jövőbeni szívbetegségek kockázatával hozta összefüggésbe” - mondta a tanulmány vezető szerzője, Dr. Daichi Shimbo, a New York-i Columbia Egyetem kardiológiai részlegének orvosprofesszora.

A szomorúság és a szorongás feladatai nem mutattak szignifikáns változást ezekben a markerekben a semleges feladathoz képest - de a düh igen.

„Úgy tűnik, hogy a harag az erek egészségére is nagyon káros hatással van” - mondta Dr. Shimbo a CNN szerint.

Bár az új kutatás nem az első olyan tanulmány, amely összefüggést mutat ki az érzelmek és a szív- és érrendszeri hatások között, rávilágít arra, hogyan működik a kapcsolat, mondta Dr. Joe Ebinger kardiológiai docens.

„Ez az egyik első jól elvégzett randomizált és placebo-kontrollált vizsgálat, amely valóban megmutatta, hogy vannak olyan változások az érrendszerünkben, amelyek akut módon jelentkeznek” - mondta Ebinger.

40 perc - de nem 40 percnyi probléma

Hivatkozás másolása

A kutatók ebben a tanulmányban három fő módot figyeltek meg, ahogyan a düh befolyásolta az erek egészségét, mondta Shimbo. Először is, megnehezítette az erek tágulását. A harag befolyásolta a sérülések sejtes markereit és azok javítási képességét is, mondta Shimbo.

A nyolcperces, dühöt kiváltani hivatott feladat után az erekre gyakorolt hatások akár 40 percig is megfigyelhetőek voltak. Ez önmagában talán nem hangzik olyan rosszul, de Shimbo szerint aggódnunk kell a kumulatív hatás miatt.

„Feltételezzük, hogy ha valaki újra és újra dühös lesz, akkor ez krónikusan károsítja az ereit” - mondta. 

Mit tehetünk ellene?

Hivatkozás másolása

A düh emberi érzelem, és nem lehet és nem is szabad elkerülni az érzéseket, mondta Ebinger. A legjobb megközelítés az, ha megtanuljuk feldolgozni a dühünket anélkül, hogy hagynánk, hogy az egészen elborítson minket - mondta Dr. Brett Ford, a Torontói Scarborough Egyetem pszichológia docense.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés