Hirdetés

Ha dohányzik, azonnal hagyja abba: súlyos dolog derült ki a cigaretta hatásairól

Garai Kitti portré Garai Kitti

A dohányzás olyannyira káros a szervezetre, hogy megváltoztatja az ember immunrendszerét, és még évekkel a leszokás után is sebezhetővé teszi a betegségekkel és fertőzésekkel szemben - állapította meg egy új tanulmány.

Bár a dohányzók lakosságon belüli aránya az 1960-as évek óta csökken, az Egyesült Államokban még mindig a dohányzás a megelőzhető halálozások vezető oka, évente több mint 480 ezer halálesetet okozva. Az egészségügyi szakemberek évtizedek óta figyelmeztetik a dohányosokat, hogy a rossz szokás olyan súlyos problémákhoz vezethez, mint a tüdőrák, a szívroham vagy a stroke. A Nature folyóiratban a héten közzétett tanulmány azonban újabb indokot adott a leszokásra - írja a CNN.

A kutatás kimutatta, hogy a dohányzás csökkenti a szervezet képességét a fertőzések azonnali és hosszú távú leküzdésére, és a gyulladással járó krónikus betegségek, például a reumás ízületi gyulladás és a lupusz (a szervezet autoimmun betegsége, amelyben az immunrendszer – a saját szöveteinek hibás felismerése miatt – a saját szöveteit támadja meg és magas számmal túlburjánzott, felesleges fehérvérsejteket termel) kockázatának is kiteheti az embert.

"Hagyjuk abba a dohányzást, amilyen hamar csak lehet" - figyelmeztetett a tanulmány társszerzője, Dr. Violaine Saint-André, hozzátéve, hogy a tanulmány legfontosabb üzenete - különösen a fiatalok számára -, hogy a dohányzás a hosszú távú immunitást is befolyásolhatja, ezért soha ne kezdjenek el dohányozni. 

A kutatók a felmérés során 1000 egészséges, 20 és 69 év közötti ember vérmintáit vizsgálták. A csoportban ugyanannyi nőt vizsgáltak, mint férfit. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy az életkor, a nem és a genetika mellett 136 változó, köztük az életmód, a társadalmi-gazdasági kérdések és a táplálkozási szokások hogyan befolyásolják az immunválaszt. A vérmintákat olyan gyakori kórokozóknak tették ki, mint az E. coli baktérium és az influenzavírus, és megmérték az immunválaszt.

A dohányzás, a testtömegindex és a herpeszvírus által okozott lappangó fertőzés kifejezetten komoly hatást gyakorolt az immunválaszra, de ezek közül is a dohányzás okozta a legnagyobb eltérést. A dohányzás szinte ugyanolyan hatással volt az immunválaszra, mint az életkor vagy a nem. "Ez jelentős" - jegyezte meg Saint-André.

A tanulmány másik társszerzője, Dr. Darragh Durry pedig arról számolt be, hogy amikor a vizsgálatban részt vevő dohányosok leszoktak a káros szenvedélyről, az immunválaszuk valamennyire javult, de évekig nem állt helyre teljesen. Hozzátette ugyanakkor, hogy a jó hír az, hogy elkezd visszaállni. 

A tanulmány azt is megállapította, hogy minél többet dohányzott valaki, annál jobban megváltozott az immunválasza. "Bármilyen mennyiség lefaragása még mindig jó dolog e hatás szempontjából" - mondta Duffy.

A tanulmány szerint a dohányzás a jelek szerint hosszú távú epigenetikai hatással van az immunrendszer két fő védelmi formájára: a veleszületett és az adaptív válaszra. A veleszületett válaszra gyakorolt hatás gyorsan elmúlik, ha valaki abbahagyja a dohányzást, de az adaptív válaszra gyakorolt hatás még a leszokás után is fennmarad.

Az öröklött immunválasz során a bőr, a nyálkahártyák, a sejtek és a fehérjék küzdenek a kórokozók ellen. Amikor a szervezet "úgy ítéli meg", hogy a veleszületett válasz nem nyújt elég védelmet, az adaptív immunrendszer lép működésbe. Ez a vérben és más testnedvekben lévő antitestekből, B- és T-limfocitákból áll, amelyek képesek "emlékezni" egy fenyegetésre, és jobban megcélozni a korábban látott veszélyeket.

Az új kutatásnak azonban vannak bizonyos korlátai, ugyanis a kísérletet vérmintákon végezték a laboratóriumban, de az immunrendszer a való életben másképp reagálhat. 

Dr. Yasmin Thanavala, a Roswell Park Rákintézet immunológiai tanszékének onkológus professzora azt mondta, a tanulmány "csodálatos megerősítése" annak, amit a kutatásai az évek során bebizonyítottak. Ugyanakkor megjegyezte, hogy a dohányzáson kívül még számos más dolog is befolyásolhatja az immunválaszunkat, ilyen például a genetikai hátterünk, és egyre több bizonyíték van arra, hogy a testsúlyunk és az elhízás is befolyásolhatja azt.

Nemrégiben a naphire.hu arról is írt, hogy a szülők súlyos figyelmeztetést kaptak, ugyanis a fiatalok körében rendkívül népszerű e-cigaretta súlyos tüneteket okozhat a gyerekeknél. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés