Hirdetés

Figyelmeztetik a szülőket: szörnyű tüneteket produkál az e-cigaretta a gyerekeknél

Garai Kitti portré Garai Kitti

Súlyos figyelmeztetés jött a rendőrségtől, miután két gyermek iszonyatos következményeket szenvedett az e-cigarettázás miatt. Az egyik gyermek eszméletét is elvesztette, és mindketten szörnyű szívdobogást és szédülést tapasztaltak. A Chorley és West Lancashire két iskolájában történt incidensek nem kapcsolódtak egymáshoz, azonban a Lancashire-i rendőrség vizsgálja az eseteket.

A rendőrség közleményben figyelmeztette a szülőket, legyenek éberek, miután két brit diák is belebetegedett abba, hogy szennyezett e-cigarettát használtak. Mindegyik diák erős szívdobogást tapasztalt és szédült, egyikőjük pedig még az eszméletét is elvesztette - írja a New York Post.

"A körülményekkel kapcsolatban folyamatban van a nyomozás" - közötle a lancashire-i rendőrség. 

Mindez azután történt, hogy öt 14 és 16 év közötti gyermeket kórházba szállították a délkelet-londoni Elthamben, miután Spice nevű kábítószerrel kevert vape-t szívtak. Az egyik fiatalt mesterséges kómába helyezték az orvosok. 

Sajnos nem ez az első jelentés arról, hogy tizenévesek úgynevezett "zombi" vape-ket használnak az iskolában. A délnyugat-londoni Mertonban két fiatal megbetegedett, miután Spice-szal ízesített készüléket használtak. A laboratóriumban előállított Spice nevű drogot úgy tervezték, hogy a kannabisz hatását utánozza, ehelyett azonban szédülést, légzési nehézségeket, mellkasi fájdalmat, erős szívdobogást, rohamokat, sőt átmeneti bénulást okoz. Emellett paranoia, öngyilkossági gondolatok, pszichózis és akut vesekárosodás kialakulásával is összefüggésbe hozták.

Valódi egészségügyi probléma a fiatalok számára

Hivatkozás másolása

A kormány a múlt hónapban intézkedéseket jelentett be az eldobható e-cigik betiltására az Egyesült Királyságban, hogy megakadályozza, hogy a gyerekek függővé váljanak tőlük. Ezek olyan e-cigaretták, amelyeket nem kell beállítani vagy tölteni, és gyakran a gyerekek számára vonzó, édes és gyümölcsös ízekben kapható. Az Egyesült Királyságban arra is intézkedéseket vezetnek be, hogy megakadályozzák, hogy az e-cigarettákat gyerekek számára forgalmazzák. Az Egyesült Királyságban a vape vásárlásának legális korhatára 18 év, ugyanannyi, mint a dohányzásé. 

"Tudjuk, hogy egyes esetekben a felelőtlen kiskereskedők nem tartották be ezt a szabályt. A vape-k azonban nem csak illegálisak, de valós egészségügyi problémát jelentenek a fiatalok számára" - fogalmazott Jon Cisco felügyelő. "Szorosan együttműködünk a partnereinkkel és a helyi iskolákkal az információk megosztása érdekében" - tette hozzá a szakember, aki arra a kérte a lakosságot, hogy ha tudnak bárkiről, aki vape-ket vagy bármilyen e-cigaretta terméket árul az utcán, arról szóljanak a hatóságoknak. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés