Hirdetés

Végre kezd visszaszorulni a termék, ami évente 8 millió embert öl meg

Nap Híre portré Nap Híre

Az elmúlt években folyamatosan csökkent a dohányzó felnőttek száma a világon - közölte kedden az Egészségügyi Világszervezet (WHO), amely felhívta a figyelmet arra, hogy a dohányipar nem adja fel, és meg akarja fordítani ezt a tendenciát.

Két éve, 2022-ben a világon mintegy minden ötödik felnőtt dohányzott, miközben az ezredfordulón még minden harmadik - derült ki a WHO új jelentéséből. A dokumentumban a dohányzás elterjedtségének tendenciáit vizsgálják 2000-től 2030-ig. Az adatok azt mutatják, hogy 150 országban sikerült csökkenteni a dohányzást.

Míg a legtöbb országban csökken a dohányzók aránya, a szervezet arra figyelmeztetett, hogy a dohányzással összefüggő halálesetek száma az elkövetkező években valószínűleg magas marad. A szervezet statisztikái szerint a dohányzás évente több mint 8 millió ember halálát okozza, köztük mintegy 1,3 millió nemdohányzóét, akik a passzív dohányzás áldozatai.

A dohányzást korlátozó szigorú intézkedések bevezetése és a dohányzással összefüggő halálesetek számának csökkenése között körülbelül harminc év telik el - mutatott rá a jelentés, írja az MTI.

Az egészségügyi világszervezet szerint még ha a dohányosok száma tovább csökken is, a dohányfogyasztás 2010 és 2025 közötti 30 százalékos csökkentésére vonatkozó célt nem lehet elérni. Ezt várhatóan 56 országban fogják elérni, köztük Brazíliában, ahol 2010 óta már sikerült 35 százalékkal csökkenteni a dohányzást.  

Hat országban viszont 2010 óta nőtt a dohányfogyasztás: a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Egyiptomban, Indonéziában, Jordániában, Ománban és Moldovában. A jelentés szerzői szerint összességében a világ jó úton halad afelé, hogy 2010 és 2025 között negyedével csökkenjen a dohányzók száma.

A WHO ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy a dohányiparnak nem áll szándékában megállni.

Ruediger Krech, a szervezet egészségfejlesztési osztályának igazgatója egy nyilatkozatban hangoztatta: "Az elmúlt években jelentős előrelépés történt a dohányzás visszaszorítása terén, de ez jelenthet önelégültséget". Hozzátette: "Megdöbbenve látom, a dohányipar milyen messzire hajlandó elmenni, hogy számtalan élet kárára profitot termeljen". Rámutatott egyben arra, amint egy ország azt hiszi, hogy megnyerte a dohányzás elleni háborút, a dohányipar új frontot nyit.

A naphire.hu korábban arról is írt, hogy a dohányzást a magasabb dohányadó bevezetésével próbálnák visszaszorítani, így az is lehet, hogy 10 ezer forintba fog kerülni majd egy doboz cigaretta. Németországban például a dohányadó kiigazítása megtörtént, és jelenleg egy 20 darabos Marlboro cigaretta csomag ára 8,20 euró. Új-Zélandon viszont egy doboz cigaretta már több mint 20 euróba kerül, és a dohánytermékek reklámozása is tilos.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés