Hirdetés

Sok helyen bekeményítenek - jöhet a 10 ezer forintos cigaretta?

Nap Híre portré Nap Híre

A WHO legújabb jelentése a 2023-as globális dohányzási járványról számos javaslatot tartalmaz a dohányfogyasztás visszaszorítására és az emberek egészségének védelmére.

Az ajánlások között szerepel a kockázati információk terjesztése, dohányosoknak nyújtott segélyek, dohányreklámok és szponzoráció tilalma, valamint a magasabb dohányadó bevezetése - írja a Nuus

Németországban például a dohányadó kiigazítása megtörtént, és jelenleg egy 20 darabos Marlboro cigaretta csomag ára 8,20 euró. Új-Zélandon viszont egy doboz cigaretta már több mint 20 euróba kerül, és a dohánytermékek reklámozása is tilos.

Az új-zélandi példa is bemutatja, hogy szigorú szabályok és magas dohányadó révén a dohányzás aránya jóval alacsonyabb lehet, és az egészségügyi költségek csökkentése is elérhető. A jelentés rámutat arra is, hogy a dohányzás jelentős egészségügyi és gazdasági veszteségeket okoz.

Az egészségügyi kezelések és munkakiesés költségei miatt a dohányosok évente mintegy 97,24 milliárd eurót kerülnek az államnak. Ezt figyelembe véve a magasabb dohányadó bevezetése az egyik lehetséges lépés lehet a dohányzás visszaszorítása és az állami kiadások csökkentése érdekében.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés