Hirdetés

Döbbenet Londonban: táncolva ünneplik az Izrael elleni Hamász-támadást

Gavra Gábor portré Gavra Gábor

A londoni rendőség (Metropolitan Police, Met) fokozza a járőrözést a brit fővárosban, mivel "a Hamász terrorista tevékenységének dicsőítésével" vádoltak meg embereket. Egy brit műsorvezető olyan videót tett közzé, amelyen Londonban ünnepelték az Izrael elleni brutális Hamász-terrortámadást.

Palesztin férfiak egy izraeli katonai járművön
Palesztin férfiak egy izraeli katonai járművön MTI/EPA/Haitham Imad

A Naphire.hu folyamatosan beszámolt róla, hogy a Gázai-övezetet uraló Hamász terrorszervezet harcosai szárazföldön, a tenger felől és a levegőből is megtámadták Izraelt, amelyre legalább 5000 rakétát lőttek ki ezzel egy időben. 

Arról is írtunk, hogy sokkoló képek érkeztek Izraelből, ahol rengeteg a halott a Hamász támadása után.

Most Londonból jöttek aggasztó hírek: a Scotland Yard közölte, hogy "számos incidensről van tudomása, köztük olyanokról, amelyeket a közösségi médiában osztottak meg, és amelyek az Izraelben zajló konfliktussal kapcsolatosak". 

Ünnepelték a Hamász terrortámadását

Hivatkozás másolása

A Metropolitan Police közölte, hogy megerősítette a rendőrségi járőrözést London-szerte, miután bejelentéseket kapott olyan emberekről, akik a Hamász Izrael elleni támadását ünnepelték. Suella Braverman belügyminiszter elmondta, hogy elvárja, hogy a rendőrök "a törvény teljes erejével lépjenek fel" a terrorszervezetet támogató megnyilvánulásokkal szemben.

A Met közleményében azt írta, hogy a fővárosban számos olyan incidensről értesültek - néhányat a közösségi médiában osztottak meg -, amelyek a folyamatban lévő izraeli-gázai konfliktussal kapcsolatosak. A Sky News úgy tudja, hogy megerősítették a zsidó közösségi intézmények védelmét.

Üzenet a belügyminisztertől

Hivatkozás másolása

Suella Braverman belügyminiszter vasárnap reggel az X-en, korábbi nevén Twitteren tette közzé a következőket: "Valahányszor Izraelt támadás éri, az iszlamisták és más rasszisták az izraeli védelmi intézkedéseket ürügyként használják arra, hogy gyűlöletet szítsanak a brit zsidók ellen. Az antiszemitizmussal vagy a terrorizmus dicsőítésével szemben zéró toleranciának kell lennie Nagy-Britannia utcáin. Elvárom a rendőrségtől, hogy a törvény teljes erejével lépjen fel a Hamasz, más tiltott terrorista csoportok támogatásának megnyilvánulásaival vagy a brit zsidók megfélemlítésére tett kísérletekkel szemben.”

A rendőrség azt kéri a londoniaktól, hogy mindenkit, aki fenyegető viselkedést tapasztal, vagy aggódik a biztonsága miatt, arra kérik, hogy forduljon a rendőrséghez. "Tisztában vagyunk azzal, hogy a folyamatban lévő konfliktus az elkövetkező napokban tüntetésekhez vezethet" - tette hozzá a Met közleménye.

A Scotland Yard megerősítette, hogy "megfelelő rendőri intézkedési terv" lesz érvényben, amely egyensúlyt teremt a tiltakozáshoz való jog és a város nyugalmának biztosítása között.

Undorító: tánccal ünnepelték a terrortámadást

Hivatkozás másolása

A közleményt azután adták ki, hogy Robert Jenrick bevándorlási miniszter sürgette a Metet, hogy lépjen közbe, miután a Hamász Izrael elleni támadását követően Rachel Riley, a Countdown műsorvezetője megosztott a közösségi médiában egy videót. Riley ezt írta: "Most mentem el két autó mellett Nyugat-Londonban, amelyek mindkét ablakból palesztin zászlót lobogtattak, fel-alá ugráltak a kocsijukban, és úgy ünnepeltek, mintha bulit tartanának. 

Ne legyen kétség: ez egy veszélyes és félelmetes időszak minden zsidó számára világszerte."

Később közzétett egy videót, amelyen palesztin zászlókat lengető, dudáló és tapsoló emberek láthatóak, és azt írta: "Acton, fél órája. Beugrottam egy kávézóba baklavára a gyerekekkel és az ukrán barátainkkal. [A Hamasz terroristái] brutálisan meggyilkoltak, elraboltak embereket, és Londonban táncolva ünneplik ezt.” 

Üzenet a kormánytól és a polgármestertől

Hivatkozás másolása

Jenrick megosztotta Riley bejegyzését az X-en, korábbi nevén Twitteren, és azt írta: "Ezek az undorító emberek dicsőítik a Hamász, egy tiltott szervezet terrorista tevékenységét. Ennek nincs helye az Egyesült Királyságban. Bízom benne, hogy a londoni rendőrség komolyan fogja venni ezt az ügyet."

Sadiq Khan, London polgármestere elmondta, hogy kapcsolatba lépett a Met vezető tisztjeivel.

"Tragikus módon tudjuk, hogy a közel-keleti erőszak a gyűlölet-bűncselekmények növekedéséhez vezethet Londonban" - tette közzé az X-en. "Hadd legyek egyértelmű - a gyűlölet-bűncselekményeket Londonban nem tűrjük. Sem most, sem máskor."

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés