Hirdetés

Csodálatosan búcsúzik a Disney James Earl Jones-tól

Gavra Gábor portré Gavra Gábor

A Disney-legenda James Earl Jones, az ikonikus karakterek, Darth Vader és Mufasa hangja szeptember 9-én, hétfőn hunyt el családja körében, a New York állambeli Dutchess megyében lévő otthonában - erősítette meg a színész képviselője. A férfi 93 éves volt. A Disney csodálatosan búcsúzik a legendától.

„Mufasa szelíd bölcsességétől Darth Vader fenyegető karakteréig James Earl Jones a filmtörténet néhány legnagyszerűbb karakterének adott hangot” - mondta Bob Iger, a Walt Disney Company vezérigazgatója. 

„Az ünnepelt színpadi színész, akinek közel 200 filmes és televíziós munkája van, egyedülállóan tekintélyt parancsoló jelenlétével és igazi szellemgazdagságával életre keltett történetei kitörölhetetlen nyomot hagytak a közönség nemzedékeiben. A Disney-nél mindannyiunk nevében őszinte részvétünket fejezzük ki családjának és szeretteinek” – tette hozzá.

Darth Vader, a Tökéletes Főgonosz

Hivatkozás másolása

Jones gazdag és parancsoló basso profundo hangja segített megformálni minden idők talán legismertebb filmbeli főgonoszát, Darth Vadert a Csillagok háborúja: Egy új remény (1977) című filmben. Szerepét a franchise későbbi filmjeiben, többek között a Star Wars: A Birodalom visszavág (1980), a Star Wars: A Jedi visszatér (1983), a Rogue One: Egy Star Wars-történet (2016) és a Star Wars: Skywalker felemelkedése (2019) című filmekben, valamint a Disney XD Star Wars Rebels (2014-2018) című animációs sorozatában és a Disney+ Original Obi-Wan Kenobi (2022) című sorozatában is eljátszotta.

Az egykori Jedi lovagból Sith nagyúrrá lett Darth Vader hangjának megszólaltatása - aki történetesen a hősök, Leia Organa (Disney-legenda Carrie Fisher) és Luke Skywalker (Disney-legenda Mark Hamill) apja is volt - bőséges karrierlehetőséget biztosított Jonesnak. „Rengeteg reklám- és szinkronmunkát hozott nekem” - mondta egyszer. „A szinkronszínészi munka több lehetőséget eredményezett a narrációk és a reklámok terén, amelyek miliője annyira különbözik a filmektől és a színházaktól.”

Mufasa és az apaság

Hivatkozás másolása

Darth Vader mellett Jones a Walt Disney Animation Studios Az oroszlánkirály (1994) című filmjében Mufasa, a Büszkeség sziklájának királya hangját is megszólaltatta. „Animációs filmekhez hangot adni a színészet legtisztább formája” - mondta Jones. „Kicsit olyan, mint az ókori görög forma, ahol a színészek maszkot viseltek. A mi esetünkben a maszkok az animátorok rajzai, mi pedig egyszerűen csak hozzáadjuk az összes érzelmet a maszk mögött.” 

Jones-t Mufasa szerepében az Oroszlánkirály II: Szimba falkája (1998) és Az oroszlánőrség című filmekben hallhattuk újra: Az üvöltés visszatérése (2015), valamint Az oroszlánkirály (2019) fotorealisztikus újragondolásában, amelyet a Disney-legenda Jon Favreau rendezett.

„Kezdetben a dzsungel királyához illő méltósággal közelítettem a karakteremhez. Minél inkább így tettem azonban, annál inkább rájöttünk, hogy valami hiányzik. Hiányzott az apa” 

- mondta egyszer Jones. „Az apák nem mindig nagyszerűek, főleg nem a fiaikkal. Az apaság gyakran bamba és bolondos... Az Oroszlánkirályban Mufasa arra biztatja fiát, Szimbát, hogy foglalja el helyét az élet nagy körforgásában - és számomra ennek a körnek a szíve a családom.” Jones a Mississippi állambeli Arkabutlában született, és a michigani Jacksonban élő nagyszülei farmján nőtt fel. 

Fiatalon dadogni kezdett. Egyik középiskolai tanára úgy segített neki úrrá lenni rajta, hogy verseket szavaltatott vele az osztály előtt - végül így találta meg hivatását az előadóművészetben. 1958-ban, miután a Michigani Egyetem elvégzése után a hadseregben szolgált, Jones a Broadwayn lépett fel. Két évvel később megkezdődött hosszú együttműködése a híres New York-i Shakespeare in the Parkkal.

A Disney-legenda

Hivatkozás másolása

A következő években Jones folyamatos színpadi munkája mellett filmet és televíziós produkciókat is készített. Hangja világszerte hallható volt a Disney parkokban, többek között visszatérő énekes produkciókban Darth Vader szerepében a Star Tours - A kalandok folytatódnak című filmben, valamint a Disneylandben a Gyertyafényes szertartás és körmenet sztárnarrátoraként.

A közönség és kollégái által egyaránt tisztelt, kitüntetett színész két Emmy®-díjat, két Tony®-díjat és egy Grammy®-díjat nyert fényes karrierje során. 2011-ben megkapta az Akadémia tiszteletbeli díját „a következetes kiválóság és a szokatlan sokoldalúság örökségéért”, 2019-ben pedig a D23 Expón Disney-legendává avatták.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés