Hirdetés

Veszélyhelyzetet hirdetett a kormány, halálos betegség terjed ebben az országban

Nap Híre portré Nap Híre

Guatemalában csütörtökön egészségügyi vészhelyzetet hirdetett a kormány három hónapra a dengue-láz miatt.

A latin-amerikai ország egészségügyi minisztériuma azzal indokolta az intézkedést, hogy az esős időszak és az El Nino időjárási jelenség fokozhatja a fertőzés kockázatát.

Guatemalában az év eleje óta több mint 12 ezer dengue-vírusos fertőzöttet és a kórhoz köthető 22 halálesetet azonosítottak, az esetszámok folyamatosan emelkednek. A vészhelyzet keretében a hatóságok fokozzák a vírus megfigyelésére, kezelésére, illetve terjedésének megfékezésére vonatkozó erőfeszítéseket.

Az egyiptomi csípőszúnyog által terjesztett dengue-vírus vérzéses lázat okozhat, és évente 100-400 millió embert fertőz meg a világon, bár az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az esetek több mint 80 százaléka enyhe lefolyású vagy tünetmentes. Tünetei közé tartozik a magas láz, a végtagfájdalmak és a hidegrázás. A dengue vírusa ellen nincs gyógyszer, viszont vannak készítmények a láz csökkentésére - írja az MTI.

A kórokozó jelenleg gyorsan terjed az amerikai kontinensen. A Pánamerikai Egészségügyi Szervezet (PAHO) szerint az idei év első hét hónapjában több mint hárommillió fertőzöttet és 1500 halálesetet jelentettek. Tavaly 2,8 millió fertőzöttet és 1280 halálozást regisztráltak a régióban a WHO adatai szerint.

Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés
Hirdetés