Hirdetés

Példátlan tragédia rázta meg az országot, több száz gyerek fulladt a tengerbe

Gavra Gábor portré Gavra Gábor

Ma tíz éve példátlan tragédia rázta meg Dél-Koreát. Az ország déli csücskéban egy túlterhelt komp felborult és elsüllyedt, több száz iskolás meghalt. Az áldozatokaz előzőleg arra utasítottak, hogy maradjanak a kabinjukban, még azután is, hogy a kapitány elmenekült a hajóról.

Ma tíz éve példátlan tragédia rázta meg Dél-Koreát. Az ország déli csücskéban egy túlterhelt komp felborult és elsüllyedt, több száz iskolás meghalt. Az áldozatokaz előzőleg arra utasítottak, hogy maradjanak a kabinjukban, még azután is, hogy a kapitány elmenekült a hajóról.

Az utóbbi időben súlyos fejleményekről érkeztek hírek Dél-Koreából. Az elnök feleségének 2000 dolláros Dior-táskájakatasztrofális demográfiai válság, az egészségügyi reformmal szemben kibontakozó orvossztrájk és az erre adott hisztérikus kormányzati válasz - csak néhány mozzanat az országot megrázó botrányok sorozatából, aminek tetejében ott tornyosul az ország fölött az északi szomszédból érkező fenyegetés. Nem csoda, ha az elnök pártja csaknem kétharmados vereséget szenvedett a törvényhozási választáson.

Az ország most egy tíz évvel ezelőtti tragédiára emlékezik, amely máig beárnyékolja a túlélők, az áldozatok hozzátartozói és az egész ország életét. Pontosan egy évtizeddel ezelőtt a koreai félsziget déli csücskében felborult és elsüllyedt egy komp, több száz iskolás diák megfulladt. A diákokat arra utasították, hogy maradjanak kabinjaikban (ahol később halálukat lelték), a hajó kapitánya elmenekült.

A keresés és a mentés katasztrofálisan alakult, ami brutális felháborodást váltott ki az országban. A hajó legénységét bebörtönözték, a Sewol komp roncsait kiemelték, és Pak Kunhje akkori dél-koreai elnök részben a baleset katasztrofális kezelésébe bukott bele (részben pedig abba, hogy halott szüleivel, köztük Dél-Korea egykori diktátorával, Pak Csonghivel egy sámánasszony segítségével próbált kapcsolatot teremteni, és az ebben közreműködő sámánasszony különböző kedvezményeket járt ki nála dél-koreai nagyvállalatok számára).

„Most még jobban fáj”

Hivatkozás másolása

Az áldozatok családjai tíz év után sem tudnak továbblépni, sőt az egyik hozzátartozó szerint „most még jobban fáj” a tragédia.

Park Jeong-hwa elmondta, hogy lánya, Cho Eun-jung gyógyszerész szeretett volna lenni, és szerette a különleges alkalmakat a családjával ünnepelni. "Eun-jung sosem felejtkezett el a születésnapomról, mindig tortát késztített nekem" - mondta az asszony az AFP-nek. "Amióta elvesztettük őt, nem ünnepeljük többé a születésnapjainkat vagy más különleges alkalmakat, mert túlságosan feleleveníti ezeket az emlékeket."

Park Jeong-hwa felidézi, ismerősei azt mondják neki, hogy 10 év után tovább kellene lépnie. "Azt hittem, hogy képes leszek rá, azt gondoltam, hogy 10 év után talán a fájdalom egy kicsit enyhül. De ehelyett most még jobban fáj. Nagyon szeretném hallani a hangját, hogy ne felejtsem el. Van ez a vágyakozás és üresség."

"Egy nagyon rövid élet”

Hivatkozás másolása

Kim Jong-gi legkisebb lánya, Kim Soo-jin mindössze 18 éves korában halt meg. "A Sewol komp katasztrófája olyan hirtelen vette el az életét. Hihetetlenül sajnálom, hogy csak egy ilyen rövid élet jutott neki" – mondta az édesapa az AFP-nek. Hozzátette: „irigykedik”, amikor egy évtizeddel később látja a lányával egykorú gyerekeket felnőttként. "Emlékszem, milyen volt, amikor kicsi volt, de folyamatosan elképzelem azt a látványt is, ahogy a lányom felnőtté válik, és megvalósítja az álmait" – tette hozzá.

Utoljára akkor beszélt vele, amikor az iskolai kirándulás előtt kitette az iskolánál, mielőtt az osztálya a szerencsétlenül járt kompra szállt volna. "Megérkeztünk az iskolához, átadtam neki a táskáját, miközben búcsút intettem neki, és jó utat kívántam. Ez volt az utolsó alkalom."

Egy barát, aki túlélte

Hivatkozás másolása

Kim Soon-gil lánya, Jin Yun-hee, aki a Sewol kompon halt meg, mindig arról álmodott, hogy könyvelő lesz, mivel tudta, hogy a családjának jól jönne a plusz anyagi támogatás. Egy közeli barátja, aki szintén a hajón volt, de túlélte, most egy könyvelőcégnél dolgozik, mondta az édesanya az AFP-nek.

"Mindig elmentem érte az iskolába" - emlékezett. "Hazafelé menet mindig azt mondtam: 'hadd vigyem a nehéz táskádat', de a lányom ragaszkodott hozzá, hogy hazafelé végig ő cipelje" – tette hozzá.

Állami felelőtlenség, elsunnyogott felelősségrevonás

Hivatkozás másolása

Kim Jong-gi egy szöuli sajtótájékoztatón elmondta, hogy a hivatalos vizsgálatok ellenére sem derültek ki kulcsfontosságú dolgok, amelyeket az áldozatok családjai tudni szeretnének.

"Még a komp elsüllyedésénak oka sem derült ki egyértelműen" - mondta, hozzátéve, hogy túl sok embert nem vontak megfelelően felelősségre, akik minden szinten részt vettek az elfuserált válaszlépésekben.

"Ami aggaszt bennünket, hogy a Sewol komphajó katasztrófájának emlékét még azelőtt eltörlik, hogy a teljes igazság napvilágra kerülne" - mondta. "Az állam felelőtlenül járt el, elhanyagolta mind a keresést, mind a mentést, majd eltitkolta az igazságot, és csak az áldozatok megfigyelésére és ellenőrzésére összpontosított."

Itaewon: a halloweeni tragédia

Hivatkozás másolása

Amikor 2022-ben a szöuli Itaewon kerületben egy halloweeni ünnepségen több mint 150, többnyire fiatal ember halt meg a tömegben, a Sewol kompkatasztrófa áldozatainak családtagjai közül sokan úgy érezték, hogy párhuzamosságok vannak a két eset között.

Lee Tae-ho aktivista, az április 16-i Sewol kompkatasztrófával foglalkozó koalíció elnöke szerint az ország vezetése mindkét baleset kezelésében rengeteget hibázott. Szerinte Jun Szogjol jelenlegi elnök kormánya "egyáltalán nem volt együttműködő a katasztrófákkal kapcsolatos igazság feltárásában" - mondta.

Sok dél-koreai úgy véli, hogy a Sewolhoz és az Itaewonhoz hasonló katasztrófák valójában "az állam által elkövetett rossz cselekedetek" következményei - mondta Park Seung-ryul lelkész, az Április 16 Koalíció tagja. "A polgárok követelései egyértelműek. A kormánynak el kell ismernie a hibáit és bocsánatot kell kérnie" - mondta Park.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés