Hirdetés

Méregdrága Dior luxustáska okozhatja a teljes kormány vesztét

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Hatalmas vita alakult ki a dél-koreai First Ladyű, Kim Keon Hee állítólagos luxustáska-ajándéka miatt, ami rendkívüli zavarba hozta a kormányzó Néphatalmi Pártot (PPP) is.

Tavaly év végén hoztak nyilvánosságra egy kémkamerást felvételt, amin az látható, hogy egy dél-koreai lelkész egy méregdrága Christian Dior luxustáskát ajándékoz az ország First Ladyjének. Egyes elemzők szerint a botrány veszélyezteti Yoon Suk Yeol elnök pártjának esélyeit az áprilisi választásokon - írja a BBC.

A közvélemény-kutatások szerint a szavazók magyarázatot várnak Yoontól, míg az ellenzék az ügyet arra használja fel, hogy támadja az elnököt és annak pártját.

Egy baloldali YouTube-csatorna, a Voice of Seoul által közzétett videót állítólag Choi Jae-young lelkész vette fel titokban, méghozzá az órájába épített kamerával. A felvételeken jól látszik, hogy Choi besétál egy Dior üzletbe, megvásárolja a szürkéskék borjúbőr táskát, aminek az ára a nyugta szerint 3 millió won (átszámítba 778 580 forint) volt. Choi ezután felkereste a Covana Contents nevű, a First Lady tulajdonában lévő szöuli céget, ahol Kim megkérdezte a lelkésztől, hogy "Miért hozod nekem folyton ezeket a dolgokat?".

A táskát a helyi média szerint 2022 szeptemberében kapta meg a First Lady. Bár a videón nem látható az, ahogy Kim elfogadja az ajándékot, de a Korea Herald arról számolt be, hogy az elnöki hivatal megerősítette a táska átvételét és közölték azt is, hogy "azt a kormány tulajdonaként kezelik és tárolják".

Yoon elnök hivatala állítólag azt tervezi, hogy még januárban foglalkozik ezzel a kérdéssel - jelentette a Yonhap hírügynökség meg nem nevezett forrásokra hivatkozva.

Egy nemrégiben készült felmérés szerint az ország választásra jogosult szavazóinak 69 százaléka magyarázatot vár az elnöktől a felesége tetteivel kapcsolatban. Egy korábbi, decemberi felmérés szerint a megkérdezettek 53 százaléka szerint ez a viselkedés nem volt helyénvaló a First Lady-től.

A botrány mindössze három hónappal a dél-koreai parlamenti választások előtt robbant ki. Yoon népszerűségi mutatói az elmúlt egy év folyamatos csökkenése után egyre emelkedni kezdtek, majd kirobbant a botrány. Rhee Jong-hoon szöuli politikai elemző "politikai bombaként" jellemezte az esetet.

"Kim Keon Hee által jelentett kockázatok csak egyre nagyobbak lesznek"

- emelte ki az elemző a Reuters hírügynökségnek. Közben a dél-koreai ellenzéki Demokrata Párt is kapott az alkalmon és megtámadta Yoont és a PPP-t. "Semmi értelme, hogy az elnöki hivatal és a kormánypárt továbbra sem vesz tudomást a botrányról és úgy beszél, mintha egy bocsánatkéréssel lezárulna az ügy" - mondta a párt vezetője, Hong Ik-pyo. 

A dél-koreai törvények értelmében a köztisztviselők és házastársai nem kaphatnak egyszerre 1 millió wonnál nagyobb értékű ajándékot. Egy pénzügyi év alatt pedig nem érheti el az ajándékok összege a 3 millió wont.

A botrány már Yoon pártján belül és vihart okozott.

Az elnök állítólag azt sürgette, hogy a pártja vezetője, Han Dong-hoon mondjon le, mután Han megjegyezte, hogy a First Ladynek adott ajándék ügye "közérdeklődésre tarthat számot". "Alapvetően az ügy egy előre kitervelt, kémkamerával végrehajtott csapda volt. Az ügy kezelése során pedig több hiba is történt" - hangsúlyozta Han a Korea Timesnak.

Jelenleg azonban úgy tűnik, hogy a két férfi kibékült egymással és Han továbbra is a párt tagja marad. 

Azonban a múlt héten ismét éles vita alakult ki a párton belül, amikor Kim Kyung-yul, a PPP másik vezetője a First Lady-t Marie Antoinette-hez, az extravagáns szokásairól ismert francia királynőhöz hasonlította. 

A dél-koreai ellenzék már régóta azzal vádolja a First Lady-t, hogy részt vesz a részvényárfolyamok manipulálásában. A hónap elején Yoon megvétózta azt a törvényhavaslatot, amely a felesége tetteinek kivizsgálását követelte a vádak miatt.

Tavaly a szöuli kormány elvetett egy gyorsforgalmi út projektet, mivel azt állították, hogy az építkezés Kim családjának anyagi hasznára válna, mivel megemelné a tulajdonukban lévő földterületek árát.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés