Hirdetés

Egyre durvul a helyzet Dél-Koreában, a kormány le akar számolni az orvosokkal

Gavra Gábor portré Gavra Gábor

Dél-Korea hétfőn közölte, hogy lépéseket fog tenni a sztrájkoló orvosjelöltek engedélyének felfüggesztésére, akik az orvosképzési reformok miatt kialakult patthelyzetben megtagadták a munkába való visszatérésre vonatkozó utasításokat.

A Naphire.hu is beszámolt arról, hogy Dél-Korea példátlan társadalmi katasztrófával kénytelen szembenézni. Dél-Koreában a legalacsonyabb a születési ráta a világon, és ez az arány továbbra is zuhan, évről évre megdöbbentően alacsony rekordot döntve meg. A szerdán közzétett adatok szerint 2023-ban további 8%-kal, 0,72-re csökkent. Ez azt jelenti, hogy egy nő várhatóan hány gyermeket vállal életében. Ahhoz, hogy a népesség száma stabil maradjon, ennek a számnak 2,1-nek kellene lennie.

Ha ez a tendencia folytatódik, Korea népessége a becslések szerint 2100-ra a felére csökken. Ötven év múlva a munkaképes korúak száma a felére csökken, az ország kötelező katonai szolgálatában való részvételre kötelezhetők száma 58%-kal zsugorodik, és a lakosság közel fele 65 évnél idősebb lesz.

A társadalom elöregedésének van még egy súlyos következménye: egyre romlik, és mára a fejlett országok közül az egyik legrosszabb az egy lakosra eső orvosok száma a világon. A kormány az orvosi egyetemekre felveendő hallgatók létszámának drasztikus növelésével próbálkozott, ám ekkor kezdődtek az igazi bajok. Mintegy 9000 orvosjelölt közel két hete sztrájkol, hogy tiltakozzon az orvosi egyetemekre való felvételi keretszámok jövő évi növelése ellen, amely a hiány leküzdését és az elöregedő társadalom igényeinek kielégítését hivatott segíteni.

A sztrájkoló gyakornokokat nem hatotta meg a kormány február 29-i határideje – a kabinet azt követelte, hogy eddig az időpontig térjenek vissza a munkába, különben jogi lépésekkel kell szembenézniük, beleértve az esetleges letartóztatást vagy orvosi engedélyük felfüggesztését.

A kormány többszöri felhívása ellenére a munkába visszatérők száma "minimális" - mondta Park Min Szu egészségügyi miniszterhelyettes egy sajtótájékoztatón. "A mai naptól kezdve a kormány jogi intézkedéseket hoz" - mondta, megjegyezve, hogy hétfőn országszerte ellenőrzést tartanak a kórházakban, hogy kiderítsék, ki tért vissza, és ki nem – jelentette az AFP.

Ha az orvosok "távolmaradása megerősítést nyer" a helyszíni ellenőrzéseken, a kormány értesíteni fogja őket arról, hogy folyamatban van az engedélyük felfüggesztésére irányuló eljárás. "Ha megszegik a kormány visszatérési parancsát, elkerülhetetlen a három hónapos felfüggesztés". Egy ilyen felfüggesztés legalább egy év késedelmet eredményezne a szakorvosi bizonyítvány megszerzésében - figyelmeztetett -, és negatívan befolyásolná a karrierlehetőségeket.

72 százalékos részvétel a sztrájkon

Hivatkozás másolása

Csütörtökön (vagyis a kormány által adott határidő napján) közel 9000 orvosjelölt, vagyis a teljes junior munkaerő 72 százaléka vett részt a munkabeszüntetésben, mondta Park. Az egészségügyi minisztérium által közzétett adatok szerint a határidőig mindössze 565 orvos vette fel újra a munkát.

A tömeges munkabeszüntetés a kórházakat is súlyosan érintette, mivel létfontosságú kezelések és műtétek maradtak el, ami arra késztette a kormányt, hogy a legmagasabb szintre emelje a közegészségügyi veszélyhelyzetet. Az egészségügyi minisztérium szerint néhány nagy kórházban tervezett műtétek mintegy felét törölték a múlt hét óta. A dél-koreai törvények értelmében az orvosok nem sztrájkolhatnak, és a kormány felkérte a rendőrséget, hogy indítson vizsgálatot a munkabeszüntetéssel kapcsolatban álló személyekkel szemben.

A közvélemény a keménykedő kormány mellett van

Hivatkozás másolása

A hétfői figyelmeztetést tehát a kormány február 29-én lejárt ultimátuma előzte meg, miközben a kabinet továbbra is kitart azon terve mellett, hogy 65 százalékkal növelje az orvosi egyetemekre felvehető hallgatók számát. Bár az ultimátum csütörtökön járt le, a kormány mentesíti a következmények alól azokat, akik azóta visszatértek a munkába, mondta Park.

A dél-koreai kormány azt szorgalmazza, hogy a jövő évtől évente 2000-rel több hallgatót vegyenek fel az orvosi egyetemekre, hogy kezeljék az országot sújtó, a fejlett országok közötti egyik legalacsonyabb orvos/lakosság arányt.

Az orvosok attól tartanak, hogy a reform aláássa a szolgáltatás és az orvosi képzés minőségét, de a reform támogatói azzal vádolják az orvosokat, hogy meg akarják védeni fizetésüket és társadalmi státuszukat. A közvélemény-kutatások szerint a lakosság 75 százaléka támogatja a reformokat. Yoon Suk Yeol elnök keményen fellépett a sztrájkoló orvosokkal szemben - és a patthelyzet elhúzódásával a népszerűségi mutatói is emelkedtek.

Áprilisban parlamenti választások lesznek, és Yoon pártja vissza akarja szerezni a parlamenti többséget, így a kormány nem valószínű, hogy gyorsan kompromisszumot köt, mondták elemzők. De az orvosok is megfogadták, hogy nem hátrálnak meg, mondván, hogy a kormány terve nem foglalkozik az ágazat valódi problémáival.

"A kormány nagyon is tisztában van az okokkal, amiért minden orvos ellenzi az orvosegyetemi felvételi létszám növelését, de politikai célokra használja a vitát, hogy az orvosokat örökre rabszolgákká tegye" - mondta Kim Taek-woo, a Koreai Orvosi Szövetség képviselője egy vasárnapi szöuli gyűlésen.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés