Hirdetés

Hatalmas gondok vannak az egészségügyben, már letartóztatással fenyegetik a sztrájkoló orvosokat

Nap Híre portré Nap Híre

A dél-koreai kormány nem tűri tovább, hogy több ezer orvosgyakornok sztrájkol. A kormány bejelentette, hogy jogi lépések következhetnek, és visszavonják az orvosi engedélyüket a gyakornokoknak, ha csütörtökön nem térnek vissza a munkába.

Az orvosgyakornokok mintegy háromnegyede a múlt héten kezdett sztrájkba, ami fennakadásokat és késéseket okozott a nagyobb oktatókórházak műtéteiben. A gyakornokok a kormány azon tervei ellen tiltakoznak, hogy minden évben drasztikusan több orvostanhallgatót vennének fel az egyetemekre, hogy növeljék az orvosok számát a rendszerben. Jövőre például 3 ezerről 5 ezerre emelkedne a felvehető hallgatók száma. A sztrájkoló orvosok azzal érvelnek, hogy több orvos képzése felhígítaná az ellátás minőségét, mivel ez azt jelenté, hogy kevésbé hozzáértő embereknek adnának orvosi engedélyt - írja az atv.hu. Dél-Koreában az orvos-beteg arány az egyik legalacsonyabb a fejlett országok között, és a gyorsan öregedő népesség miatt a kormány amiatt aggódik, hogy egy évtizeden belül akut orvoshiány lesz.

Ryu Ok Hada, egy 25 éves orvos a kollégáival együtt már több mint egy hete nem ment be dolgozni a munkahelyére. Elmesélte, hogy őrület, hogy milyen sokat dolgoznak ilyen kevés fizetésért. Bár Dél-Koreában az orvosok fizetése viszonylag magas, Ryu szerint a munkaidő miatt ő és más kezdő orvosok a minimálbérnél is kevesebbet kereshetnek. Szerinte a több orvos nem fogja megoldani az egészségügyi rendszer strukturális problémáit, amik miatt túlhajszoltak és alulfizetettek - írja a lap.

Dél-Koreában az egészségügyi ellátás nagyrészt privatizált, de megfizethető. Az orvosok szerint a sürgősségi, életmentő műtétek és a szakorvosi ellátás árait túl alacsonyan állapították meg, míg a kevésbé fontos kezelésekért, például a szépészeti műtétekért túl sokat kell fizetni. Ez azt jelenti, hogy az orvosok egyre inkább a nagyvárosok jövedelmezőbb szakterületei mellett döntenek, így a vidéki területek nem rendelkeznek elegendő munkaerővel, a sürgősségi osztályok pedig túlterheltek. Ryu szerint emellett problémát jelent az is, hogy az egyetemi kórházak kihasználják a gyakornokokat és a kezdő orvosokat az olcsó munkaerő miatt. 

Néhány nagyobb kórházban a személyzet több mint 40%-át teszik ki a gyakornokok, akik mostanra már hatalmas szerepet játszanak a kórházak működésének fenntartásában. Ennek eredményeként egyes kórházakban a műtéti kapacitás a felére csökkent az elmúlt héten. A fennakadások többnyire a tervezett beavatkozásokra korlátozódtak, amelyeket elhalasztottak, és csak néhány elszigetelt esetben volt érintett az intenzív ellátás. Múlt pénteken egy idős, szívmegálláson átesett nő meghalt a mentőautóban, miután a jelentések szerint hét kórház megtagadta az ellátását. A kormány szerint a beteg rákos volt, és halála nem függött össze a munkabeszüntetéssel.

Mindeközben pedig mind a lakosság, mind pedig az egészségügyi dolgozók részéről fogy a türelem az orvosokkal szemben. Az ápolók azt is elárulták, hogy kénytelenek olyan műveleteket elvégezni a műtőkben, amelyeket normális esetben orvos kollégáiknak kellene elvégezniük. Choi egy incheoni kórház ápolónője a BBC-nek elmondta, hogy a műszakjai minden nap másfél órával meghosszabbodtak, és most két ember munkáját végzi. Yoon Suk Yeol elnök népszerűségi mutatója azonban javult a munkabeszüntetés kezdete óta, ami azt jelenti, hogy a kormányt kevéssé ösztönzik arra, hogy az áprilisi választások előtt elkezdje a rendszer átalakítását és az eljárások drágítását.

Az egészségügyi minisztérium nem hajlandó elfogadni az orvosok lemondását, ehelyett azzal fenyegetőzik, hogy az egészségügyi törvények megsértése miatt büntetőeljárást indít ellenük, ha a nap végéig nem térnek vissza a kórházakba. Park Min-Soo egészségügyi miniszterhelyettes azt is kijelentette, hogy akik nem térnek vissza a munkához időben, azoknak felfüggesztik az engedélyüket legalább három hónapra. Közölték azt is, hogy az eljárást hétfőn kezdik meg. A kormány reméli, hogy a büntetéssel való fenyegetés elég lesz ahhoz, hogy az orvosok visszatérjenek a munkába. Állításuk szerint egyébként a 9 ezer sztrájkoló orvosból már közel 300 visszatért.

A munkabeszüntetők közül néhányan úgy vélik, hogy a kormány keménykezű megközelítése megingathatja a közvéleményt. A Koreai Orvosi Kamara vasárnap szavaz arról, hogy a vezető orvosok csatlakozzanak-e a gyakornok orvosokhoz. Ha fiatalabb kollégáik nagy részét letartóztatták, nagyobb valószínűséggel fognak fellépni.

Ryu azt mondta, hogy kész arra, hogy letartóztassák és elveszítse orvosi engedélyét, és hogy ha a kormány nem hajlandó kompromisszumot kötni vagy meghallgatni a panaszaikat, akkor elhagyja a szakmát. "Az orvosi rendszer tönkrement, és ha így folytatódnak a dolgok, akkor nincs jövője, össze fog omlani" - mondta.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés