Hirdetés

Börtönbe kerülhet, ha kiirtja a darazsakat az otthonában

Nap Híre portré Nap Híre

Sokan nem tudják, de az ártalmatlan óriás-tőrösdarázs védett, a természetvédelmi értéke 50 ezer forint, egy teljes fészek elpusztításáért pedig akár börtönbüntetés is járhat.

Sokan nem szeretik a darazsakat, így, ha észreveszik, hogy beköltöztek otthonuk zugába vagy a kertbe, azonnal kiirtják őket. Csakhogy ez nem mindig jó ötlet, mert vannak olyan védett fajok, amelyek elpusztításáért súlyos bírság járhat – írja a Dívány a Hellovidék cikke nyomán.

Magyarországon leggyakrabban a társas darazsak fordulnak elő, mint például a kecskedarázs, a német darázs, a lódarázs és a padlásdarázs, de sok más faj is él hazánkban. Ha ezekkel találkozunk az otthonunk környékén, rögtön megpróbáljuk kiirtani őket, azonban ez nem mindig jó ötlet, ugyanis néhány darázsfaj irtása jogszabályba ütközik Magyarországon.

Védett például a pompás útonállódarázs, az óriás-tőrösdarázs, a pompás fémdarázs, a szöcskeölő darázs és a nagy smaragdfémdarázs. Ezeket ráadásul még felismerni is nehéz, így, ha találkozunk velünk, érdemes szakképesítéssel rendelkező rovarirtót hívni. Már csak azért is, mert ezeknek a példányoknak az irtása 5000 és 50 ezer forint közötti büntetést vonhat maga után.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület nemrég figyelmeztettet, hogy májustól megjelennek a termetes tőrösdarazsak. Ezek a félelmetesnek tűnő rovarok az emberekre, a társ- és háziállatokra teljesen ártalmatlanok, ugyanakkor segítenek kordában tartani például a cserebogár-szaporulatot. Békések, bár rendelkeznek fullánkkal, de ritka, hogy használnák azt. Vannak azonban agresszív fajok is, amik gyakran megjelennek a házak körül ezek a fekete-sárga mintázatú társas darazsak.

Az ártalmatlan fajok irtása büntethető is, az óriás-tőrösdarázs védett, természetvédelmi értéke 50 ezer forint. Egy teljes fészek elpusztítása pedig akár börtönbüntetéssel is járhat.

A szakember szerint higgadtnak kell maradni, jó ötlet a teljes mozdulatlanság, vagy legalább a hirtelen mozdulatok kerülése. A darázs nem támad, ha nem érzi magát veszélyben. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés