Hirdetés

Ön szereti a csokoládét? Akkor van egy nagyon hírünk

Virág Sára portré Virág Sára

A Szahara felől érkező poros szelek annyira súlyosak voltak az elmúlt időszakban, hogy jelentősen visszavetették a kakaócserjék növekedését Nyugat-Afrikában. Ennek köszönhetően a csokoládé szerelmesei már most húsvétkor is jelentős áremelkedéssel szembesültek, ez pedig csak rosszabb lesz a jövőben.

Már az idei húsvétkor is azzal szembesülhettek a csokoládé szerelmesei, hogy jóval többet fizetnek a boltokban, mint eddig. Az éghajlatváltozás miatt ugyanis az egekbe szökhet a csokoládé ára, a termelés egyre fokozódó nehézségei miatt. A Szahara felől érkező szezonális poros szelek rendkívül hevesek voltak az utóbbi hónapokban, akadályozva ezzel a kakaóbabhüvelyek növekedéséhez szükséges napfényt Ghánában, az Elefántcsontparton és Nigériában is, ahol a világ kakaótermelésének a háromnegyede zajlik – írja a SkyNews

Az azt megelőző időszakban pedig a heves esőzések okoztak problémát, ugyanis egy rothadással járó betegséget terjesztettek a fák között. A gyártók emiatt kénytelenek voltak árat emelni: idén már volt olyan húsvéti csokitojás, ami ötven százalékkal többe került, mint tavaly. Más termékeknek pedig a mérete csökkent – írja a lap. 

A csokoládé ára azért is emelkedett ilyen mértékben, mert a világ legnagyobb termelőjének, az Elefántcsontpartnak az exportja a harmadával csökkent az elmúlt időszakban. A termést betakarító gazdák azonban aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy az emelések még így sem fedik le a szükséges kiadásokat. 

A kakaófák alapvetően az egyenlítő környékén nőnek, és kifejezetten érzékenyek az éghajlatváltozásokra. A gazdák leszedik a termést a fáról, majd eladják a helyi kereskedőknek, akik értékesítik tovább. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés