Hirdetés

Lassan luxuscikk lesz a csokoládé: brutális drágulás jöhet

Nap Híre portré Nap Híre

Új rekordot ért el a kakaó világpiaci ára, ami a végfogyasztói árakban is megmutatkozik. 

A kakaó világpiaci ára új rekordot ért el, amikor a New York-i árutőzsdén a tonnánkénti ára soha nem látott 5874 dollárra, nagyjából 2 120 514 Ft emelkedett. A csokoládégyártás kulcsfontosságú alapanyaga nagyjából a duplájára drágult tavaly eleje óta - szemlézte a 24.hu a Magyar Mezőgazdaság cikkét. 

Azt írják, a drágulás oka a termést károsító száraz időjárás, ami leginkább az El Niño éghajlati jelenségre vezethető vissza. A kakaó egekbe szökő ára pedig már a végfogyasztói árakban is megmutatkoznak. 

A Cadbury csokoládémárka mögött álló amerikai Mondelez cég a múlt hónapban az alapanyagok drágulását jelölte meg a jövő évi problémák egyikeként. A vállalat jelentős emelkedést tapasztalt a kakaó és a cukor árában – vázolta fel Luca Zaramella pénzügyi igazgató.

A brit szupermarketekben mostanra már elérte a 15,3 százalékot a csokoládé árának emelkedése.

A Naphire.hu már korábban is írt arról, hogy brutálisan megdrágultak a csokoládék. Mint írtuk, a drágulást pedig a fogyasztók is megérezhették, ugyanis egyből átterhelték rájuk. A probléma a vásárlókon kívül még a csokoládégyártókat is megszorongatja.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés