Hirdetés

A Covidnál is pusztítóbb az óraátállítás, itt vannak a halálozási adatok

Morvay Péter portré Morvay Péter

A Nature-ben megjelent egy tanulmány szerint kimutatható az összefüggés az óraátállítás és a halálozások száma között.

Mint arról beszámoltunk, Magyarországon így dönt a kormány az eltörlésről.

A XX. század nagy háborúja hozta el, a XXI. század új kihívásai pedig nem eresztik – ez a nyári időszámítás, amelynek hatásait a G7 cikke ismertette.

Az első világháború közepén, 1916-ban döntöttek úgy a németek, hogy a széntartalékok minél hatékonyabb felhasználása érdekében 60 perccel előre tekerik az órát – ezt a megoldást aztán a többi hadban álló ország is átvette, majd többségük a háború után kivezette, és csak a hetvenes évek olajválsága hozta vissza a gyakorlatba. 

Az elmúlt évtizedek során azonban a technológia annyit fejlődött, hogy az így megspórolható energia végül szinte minimálissá vált, így nem meglepő, hogy egy ponton a döntéshozók is szembesültek a dilemmával, vajon van-e értelme egyáltalán a nyári időszámításnak.

Az átállás minimálisan ugyan, de hatással van az emberi cirkadián ritmusra – a nyári időszámítás során ez negatív, a téli esetében pozitív hatás. 

A cirkadián ritmusunk lényegében a belső, biológiai óránk, ehhez igazodik a biokémiai ritmusunk, és ezt a ritmust nagyban befolyásolja a napfény. A tanulmány szerint több módon is bizonyítást nyert már, hogy az óraátállítás a fizikai és mentális egészségre is negatív hatással van, a cirkadián ritmus megzavarásán keresztül.

Az óraátállítás kimutatható mértékben dobja meg a halálozási adatokat
Az óraátállítás kimutatható mértékben dobja meg a halálozási adatokat 24.hu

Összefüggést találtak az infarktus, a sztrók, a közlekedési balesetek, a szívritmus zavarai, sőt az öngyilkosságok kockázatának növekedése és az óratállítás után fellépő cirkadiánritmus-zavar között.

Mivel ezek a halálozási típusok kiemelten nagy számban vannak jelen a halálozási statisztikákban, egyáltalán nem tűnik légből kapottnak az a következtetés, hogy 

az óraátállítás kimutatható mértékben dobja meg a halálozási adatokat.

Általánosan megfigyelhető jelenség, hogy a tavaszi időszak beköszöntével a halálozási arány csökken, majd a tél felé közeledve egyre nő. 

Amikor egy órával többet alhatunk, látványosan kibillenti a halálozási számok görbéjét, kevesebb haláleset történik az óraátállítást követő két hétben. 

Mindez fordítottan igaz a nyári időszámítás kezdetével. Ahogy beköszönt a tavasz, csökkenni kezdenek a halálozási számok, és bár az óraátállítás után sem haladják meg a korábbi értékeket, látható, hogy a trend itt is billen, csak itt éppen a negatív irányba, tehát a halálesetek száma a várhatónál magasabb lett.

Ezekhez az adatokhoz 16 ország halálozási adatait vizsgálták 1998 és 2012 között (tehát itt még nem torzítja az adatokat a Covid-járvány).

A halálozások nagyobb arányban érintik a férfiakat, mint a nőket, korcsoporttól függetlenül, miközben nem meglepő módon az idős korosztályban jelentős a halálozások száma. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés