Hirdetés

Óraátállítás: így dönt a kormány az eltörlésről

Morvay Péter portré Morvay Péter

Magyarországon ismét óraátállításra kerül sor most vasárnap: hajnali 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órákat. 

A nyári időszámítás hivatalos kezdete a gyakorlatban azt is jelenti, hogy egy órával kevesebbet alhatunk, mivel előre állítjuk az órát. 

Azt, hogy meddig marad velünk az óraátállítás, egyelőre nem tudjuk. 

A magyarok nagy többsége azonnal eltörölné az óraátállítást
A magyarok nagy többsége azonnal eltörölné az óraátállítást index

A portfolio.hu összeállítása szerint az Európai Parlament a tavaszi és őszi, egy órás óraátállítás eltörléséről döntött korábban, a 2021-től történő életbelépés viszont előbb a koronavírus-járvány, most pedig 

az Ukrajnában zajló háború miatt csúszik. 

Az, hogy Magyarország végül a nyári vagy a téli időszámítást választja, nem dőlt még el, de a kormány már jelezte, az uniós tagállamok nagyobb táborhoz fog csatlakozni a kérdésben, vagyis nem támaszt majd ellenvetést egyik, vagy másik időszámítás bevezetésével szemben sem.

Az elmúlt időszak kutatásai rávilágítottak, hogy az órák állítgatása bizony káros hatásokkal is járhat, és nem mellesleg az emberek jelentős része az egészet úgy utálja, ahogy van. Az EU politikusait feltehetően ez utóbbi győzhette meg igazán, hiszen amikor felmérték az uniós közvéleményt, rögtön kiderült, hogy durván 

a polgárok 84 százaléka eltörölné ezt az egészet.

Az Európai Parlament 2019 márciusában úgy döntött végül, eltörli az óraátállítást. Egyben állást foglalt arról, hogy azok az uniós tagállamok, amelyek a nyári időszámítás szerint szeretnék mérni az időt, legutoljára 2021. március utolsó vasárnapján válthatnak nyári időszámításra. 

A téli időszámítást választó országok utolsó váltása a téli időszámításra 2021. október utolsó vasárnapján történhet meg. 

Gulyás Gergely annak idején elmondta, a kérdés a magyar kormány felett áll, mivel az ügyben Európai Uniós döntés szükséges. A Miniszterelnökséget vezető miniszter akkor azt is hozzátette, hogy

Magyarország nyitott arra, hogy az óraátállítás kérdésében a többséggel együtt szavazzon, 

vagyis nem támaszt majd ellenvetést a téli, vagy a nyári időszámítás bevezetésével szemben sem.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés