Hirdetés

Világsztárok árasztják el Cannes-t, azonban csúnya botrányba fulladhat a rangos filmfesztivál

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Ma veszi kezdetét az idei Cannes-i Filmfesztivál, és a mozitermeken kívüli események valószínűleg ugyanolyan drámaiak lesznek, mint a világsztárokkal teletűzdelt filmek történetei.

A várva várt filmek között szerepel Francis Ford Coppola rendező Megalopolis című, saját finanszírozású projektje. Míg szintén a legjobban várt filmek között szerepel a Donald Trump életéről készült alkotás is, a The Apprentice, a román származású Sebastian Stan főszereplésével.

A kéthetes fesztivál legnagyobb filmjei között lesz George Miller Mad Max-franchise-ának legújabb része is.

A pletykák szerint azonban egy sor színészt és filmkészítőt nyilvánosan megvádolhatnak szexuális visszaéléssel; a fesztivál dolgozói sztrájkkal fenyegetőznek, és egy iráni rendezőt is várnak a fesztiválra, aki néhány nappal ezelőtt a börtönbüntetését követően menekült el a hazájából - adta hírül a BBC.

Visszatér a Mad Max

Hivatkozás másolása

A Furiosa: Történet a Mad Maxből című film az Oscar-díjas Mad Max - A harag útja című alkotás előzményfilmje, amely a 2015-ös cannes-i premierjén hihetetlen nagy sikert aratott. George Miller visszatért rendezőként, Anya Taylor-Joy pecig Charlize Theron helyét veszi át, ugyanis ő alakítja a fiatal Imperator Furiosát a filmben.

Chris Hemsworth és Tom Burke is szerepel ebben az apokaliptikus, akciódús thrillerben.

Francis Ford Coppola szerelemprojektje

Hivatkozás másolása

Ha azt hitte, hogy túl drága a hobbija, akkor gondoljon a veterán rendezőre, Francis Ford Coppolára, aki 120 millió dollárt költött a Megalopolis elkészítésére.

A főszerepben Adam Driver egy tragédia sújtotta várost újjáépítő építészt alakítja, mellette pedig olyan hollywoodi legendák is feltűnnek, mint Laurence Fishburne és Dustin Hoffman.

A 85 éves alkotó, aki az 1970-es években a Magánbeszélgetés és az Apokalipszis most című filmekkel nyerte el a cannes-i fődíjat, az Aranypálmát, ismét megkaphatja az elismerést.

Érkezik Donald Trump életrajzi filmje

Hivatkozás másolása

Ha azt hitte, hogy Cannes egy kis szünetet nyújt az amerikai elnökválasztás előkészületeinek, akkor tévedett.

Ugyanis a fiatal Donald Trump politikai pályafutásának történetét a The Apprentice című filmben keltették életre. A filmet Ali Abassi rendezte, és a fiatal Trumpot Sebastian Stan alakítja, míg első feleségét, Ivanát az Oscar-jelölt, bolgár színésznő, Maria Bakalova formálja meg.

A kritikusok is érdeklődésüket fejezték ki a film iránt, ráadásul Trump mentorát, Roy Cohnt az HBO nagysikerű sorozatának, az Utódlásnak a sztárja, Jeremy Strong alakítja.

Az Arany Pálma-díj esélyesei

Hivatkozás másolása

Az Aranypálma a legnagyobb cannes-i díj, és ismét nagy a verseny.

Ahogy azt korábban a Nap Híre is megírta, a zsűri élén a Barbie rendezője, Greta Gerwig áll, aki mellé olyan sztárok csatlakoznak, mint Eva Green francia színésznő és az Oscar-jelölt Lily Gladstone.

A The Apprentice és a Megalopolis mellett Payal Kapadia All We Imagine as Light című filmje és Andrea Arnold brit rendezőnő legújabb alkotása, a Bird is versenyben van.

Emma Stone, aki az idei Oscar-gálán a legjobb színésznőnek járó díjat nyerte el a Szegény párák című filmben nyújtott alakításáért, ismét együtt dolgozott Yorgos Lanthimos rendezővel a Kinds of Kindness-en, ami szintén Cannes-ban debütál.

Szintén versenyben van a The Seed of the Sacred Fig című film Mohammad Rasoulof iráni rendezőtől, akit a múlt héten nyolc év börtönbüntetésre ítéltek "nemzetbiztonság elleni összejátszásért". Ügyvédje azonban hétfőn közölte, hogy titokban elhagyta az országot, és Cannes-ban lesz a film premierjén.

A háromszoros Oscar-díjas Meryl Streep és a Star Wars alkotója, George Lucas is tiszteletbeli díjat kap a fesztiválon.

Az elmúlt cannes-i fesztiválokat megrázta a MeToo mozgalom, és ismét a figyelem középpontjába kerülhet. Több bennfentes is úgy gondolja, hogy több színésznő állhat elő újabb vádakkal az európai szórakoztatóiparban történt visszaélésekről.

A francia médiában olyan pletykák keringenek, amelyek szerint a rendezvény alatt nyilvánosságra kerülhet egy lista az állítólagos bántalmazó vezető színészekről és rendezőkről.

Judith Godrèche francia rendező és színésznő Moi Aussi című rövidfilmje is a fesztiválon debütál, amely a szexuális erőszak áldozatairól szól.

Őt a francia MeToo mozgalom egyik kulcsfigurájának tekintik, és két rendezőt vádolt meg azzal, hogy tinédzserként molesztálták őt az 1980-as években.

Eközben a rendezvény teljesen leállhat, ugyanis a fesztivál szabadúszó dolgozói sztrájkkal fenyegetőznek a francia munkajog javasolt módosításai miatt.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés