Hirdetés

Ez nem egy influenza! Bunyós Pityu már soha nem lesz teljesen rendben

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Rendkívül nehéz éven van túl a mulatóssztár, miután tavaly októberben megküzdött a koronavírussal. A súlyos fertőzés lelkileg és testileg is megviselte. A járvány pedig most is tombol, ami sokkal súlyosabb, mint az influenza.

Bunyós Pityu a koronavírus-fertőzés következtében 12 kilótól szabadult meg és sokáig gyengének érezte magát. Miután kikerült a kórházból próbálta kímélni magát, hiszen az orvosok is ezt tanácsolták neki. Szerencsére mára már sokkal jobban van, azonban fontos észben tartani, hogy ez nem egy influenza

Bunyós Pityu fellépés közben
Bunyós Pityu fellépés közben

Néhány hete kerültem olyan állapotba, hogy már jobban bírom a gyűrődést, de még mindig csak óvatosan sportolok. Szépen lassan építem vissza magam, de jól vagyok, csinálom a dolgom, most is Debrecenben vagyok egy tévéfelvételen. Viszont azzal is tisztában vagyok, hogy sosem leszek már 100 százalékos

- mondta a Blikknek Bunyós Pityu, majd hozzátette: soha nem fogja elfelejteni azt az emberfeletti küzdelmet, amit a járvány szinte legnehezebb időszakában folytatott a kórházban a túlélésért. Elárulta azt is, hogy a tüdeje alig 40 százalékosan működött, így azóta is félelem van benne, a legkisebb megfázástól is retteg. Ez is azt bizonyítja, hogy a koronavírus-fertőzés sokkal súlyosabb lehet, mint az influenza.

A sztár megemlítette azt is, hogy a fertőzés óta mindent túlstresszel, és ebből szeretne visszavenni, ugyanakkor a rossz emlékeit nehezen tudja elfeledni, soha nem szeretne ismét ugyanabba a helyzetbe kerülni, mint korábban.

Rusvai Miklós infektolókus korábban úgy fogalmazott, hogy az idei influenzajárvány sokkal súlyosabb lehet Magyarországon, mint az előző évi. Akkor a szakember kiemelte, nem árt, ha minél többen felveszik a védőoltást, amire azért is van nagy szükség, mert hét évente várható komolyann járványhullám, ami hazánkban éppen idén esedékes.

    Influenza vagy koronavírus?

    Bővebben Bezárás

    A koronavírus által okozott betegséget még mindig könnyű összekeverni a hasonló tüntetekkel járó szezonális influenzával. Éppen ez miatt csupán a tünetekre hagyatkozva nem lehet biztonsággal megmondani, hogy valaki influenzás-e vagy éppen koronavírusos. 

    Mindkét betegséget vírus okozza, ráadásul mindkét kórokozó légúti tüneteket okozhat, amelyek sok esetben hasonlóak. Mindkét betegség tünetei között ott szerepel a láz, fejfájás, izomfájdalom/gyengeség, elesettség és köhögés. 

    Amennyiben a felsorolt tünetek mellett légzési nehézségek is társulnak, akkor valószínűsíthető, hogy nem influenzáról, hanem koronavírusról van szó, ám 100 százalékosan megbizonyosodni csak a teszt elvégzése után lehet.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés