Hirdetés

Ebben az országban a legboldogabbak az emberek a világon, és az is kiderült, hogy miért

Garai Kitti portré Garai Kitti

Finnországot már évek óta a világ legboldogabb országának nevezik, és most Frank Martela, finn pszichológus és filozófus elárulta a boldogságuk titkát is.

Martela szerint pontosabb lenne azt mondani, hogy Finnország az az ország, ahol a világon a legkevésbé boldogtalanok az emberek. Szerinte ez azért van, mert a társadalomban széles körben elterjedt három meggyőződés, amelyről úgy gondolják, hogy az hozzájárul a nemzeti boldogsághoz. Ezek a következők: 

  • Erős közösségi érzés és kapcsolódás
  • Jótékony cselekedetek más emberekért
  • Egyértelmű célok kitűzése önmagunk számára

Martela azt is elmagyarázta, hogy miért létfontosságú ez a három dolog, és miért kellene arra törekedni, hogy ezeket minden ember beépítse a saját hétköznapjaiba - írja a New York Post.

Közösségi érzés

Hivatkozás másolása

"Ha olyan emberek vannak körülötted, akik törődnek veled, és akikkel te is törődsz, az boldoggá teszi az embereket" - mondta Martela, hozzátéve: "szerencsére ez még nagyon rossz anyagi körülmények között is igaz lehet." A tanulmányok is bizonyították már azt, hogy a barátokkal és a családdal töltött minőségi idő jobbá teszi az életünket, függetlenül az anyagi helyzettől. 

Ami pedig a jócselekedeteket illeti: az Ohiói Állami Egyetem 2023-as tanulmánya szerint a szorongás, a depresszió és a stressz enyhíthető jócselekedetekkel, például olyan aprósággal, mint egy kedves szó. Martela szerint amikor segítünk valakinek, akkor a saját boldogságunk is növekszik. "Válsághelyzetekben jellemzően bőven van lehetőség egymás megsegítésére, és ez is segít a szolidaritás érzésének kialakításában" - mondta a szakember, majd hozzáfűzte, hogy mindez a rossz körülmények elviselését is könnyebbé teszi. 

Martela rámutatott: "Valójában a körülmények megváltoztatására való összpontosítás a cél egyik nyilvánvaló forrása, amely élénkítheti az embert, és segíthet értelmet találni a rossz helyzetében".

Az intézmények fontosak

Hivatkozás másolása

Martela egy másik fontos tényezőt is megnevezett, amely hozzájárul az ország magas moráljához: "A jól működő kormányzati intézmények. Azt szoktam mondani, hogy a kormányok nem tudják boldoggá tenni az embereket, de számos boldogságforrást megszüntethetnek". Sok ország például csak álmodni tud a minőségi, megfizethető egészségügyi ellátásról és oktatásról. Finnországban ez elvárás is.

"Az, hogy hogyan működik az országod, nagy hatással van a boldogságodra" - mondta Martela. A káosz vagy a nyugtalanság - legyen az társadalmi, politikai vagy gazdasági - a végső gyilkos, tette hozzá, és figyelmeztetett arra is, hogy ezen semmiféle tudatosság, hálanapló vagy más népszerű trükk nem segíthet. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés